Hlavní obsah

VIDEO: Američana, který předstíral svou smrt, zachránili na poslední chvíli

– INDIANAPOLIS
Novinky, CNN, aš, rei

Američan Marcus Schrenker, který předstíral svou smrt v letadle, aby unikl procesu za zpronevěru, se připravoval na dlouhý útěk. Plyne to z dokumentů předložených před soudem ve středu. Federální agent oznámil, že se mu téměř podařilo spáchat sebevraždu. Zachráněn byl hodinu před smrtí. Americké úřady rozhodly, že Schrenker bude souzen nejprve na Floridě za předstírání své smrti a až pak v Indianě za zpronevěru.

Článek

Schrenker v sobotu dal do úschovny v Harpersvillu svůj motocykl s tím, že si ho v pondělí vyzvedne. V neděli nasedl do svého piperu. Údajně míří do Destinu na Floridě, při přeletu nad Alabamu hlásí úřadům potíže. Prý silně krvácí, letadlo se ocitlo v turbulencích a má proražené sklo.

Stroj se zřítil do mokřadu na Floridě. Pilot v něm nebyl. Nenašly se ani stopy krve. Piper letěl na autopilota. Nalezena zato byla podrobná knižní mapa USA se všemi kempy. Vytrženy z ní byly stránky s kempy na Floridě a v Alabamě.

Plán však Schrenkerovi nevyšel, nedokázal změnit identitu. V pondělí v Childersburgu ve státě Alabama, tedy zhruba 360 kilometrů od vraku, muž se Schrenkerovou licencí policii tvrdí, že měl nehodu na kánoi. Má mokré nohy. Policisté ho zavezli do místního hotelu, a když se vrátili, už tam nebyl. Zaplatil v hotovosti. Ve stejnou chvíli úřady v Indianě zmrazily veškeré účty manželů Schrenkerových a tří společností, které finančník vlastní.

Schrenkerovi se skoro podařilo dokonat sebevraždu

V noci píše Schrenker e-mail svému příteli Tomu Brittovi s tím, že jde o nedorozumění. Dodává, že až bude Britt zprávu číst, on „už tady nebude“. V úterý hlásí šéfka úschovny, že Schenkerův motocykl zmizel. V noci v jednom stanu v kempu na Floridě policisté Schrenkera našli. Měl pořezané zápěstí a silně krvácel.

Podle federálního agenta, který jej nalezl, měl Schrenker hluboké řezné rány na zápěstích, byl zcela zmatený a bez pomoci by asi tak do hodiny zemřel.

Americké úřady rozhodly, že Schrenker bude souzen nejprve na Floridě za předstírání své smrti a až pak v Indianě za zpronevěru.

Kvůli té na něj skupina sedmi investorů podala žalobu loni v lednu. Tvrdili, že je Schrenker připravil o čtvrt miliónu dolarů na poplatcích, jež jim zatajil. Jeho žena podala žádost o rozvod v předposlední den roku a o den později mu vypršela platnost licence finančního poradce a jeho dům prohledala policie. Minulý pátek následoval výrok marylandského soudce, aby Schrenkerova společnost vrátila jedné klientské firmě půl miliónu dolarů.

Z krásného života tak Schrenkerovi zůstal jen archivní snímek, kde stojí v obleku vedle pohledné manželky, za nimi je jeho lexus a letadlo piper. Tehdy ve svém přepychovém domě na předměstí Indianapolis často pořádal honosné večírky, jež zakončovaly ohňostroje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám