Hlavní obsah

VIDEO: Izrael nasadil nový druh bomb

GAZA/JERUZALÉM

Izrael používá při operaci Lité olovo v pásmu Gazy zbraně, jež dosud v žádném konfliktu nenasadil. Uvedli to norští lékaři Mads Gilbert a Erik Fosse, kteří z pověření humanitární organizace Norwec deset dní dobrovolně působili v Gaze.

Článek

"Viděli jsme zraněné s dosud neznámými formami poranění. Ukazovala na munici, která musela vyvinout velmi vysokou teplotu. Taková zranění znám jen z odborné literatury," uvedl Gilbert, který už dříve ošetřoval oběti min v Barmě, Angole, Kambodži a Kurdistánu.

Má za to, že šlo o bomby typu DIME (Dense Inert Metal Explosive - hustá inertní kovová výbušnina) nebo jim podobné. Bomby mají útočit především na lidi a při výbuchu rozprsknou na úzce vymezený prostor částečky zahřáté na vysokou teplotu. Fragmenty podobné špendlíkům prorazí kůži a zanechají okolí bez poškození. "Experimenty prokázaly, že částečky z těchto bomb vyvolaly u myší do 46 měsíců rakovinu," dodal Gilbert.

Mezinárodní humanitární organizace Human Rights Watch obvinila Izrael z nasazení bílého fosforu.

Bojové letouny útočí přes Egypt

Izraelské bojové letouny létají při útocích na hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem nad egyptským územím, některé se nad ním otáčejí. S odvoláním na očité svědky to oznámila televize CNN.

"Svědci, kteří strávili mnoho hodin v blízkosti příhraničního přechodu Rafah, uváděli, že opakovaně viděli izraelská letadla letět nad egyptským územím. Podle nich letěla tak nízko, že nemohlo být pochyb o tom, že se ocitla nad Egyptem," uvedla CNN.

Izraelská letadla bombardují hranici ze strany pásma Gazy, tedy jen pár set metrů od Egypta. Útočí na tunely, které podle Izraele používá hnutí Hamás k pašování zbraní.

Představitelé izraelského a egyptského ministerstva obrany zprávy o přeletech izraelských letadel nekomentovali. "Není známo ani to, zda Izrael upozorňuje Egypt na přelety nad jeho územím," uvedla televize.

Egyptská vláda čelí záplavě kritiky, že v posledním půlroce spolupracovala s Izraelem na blokádě Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám