Hlavní obsah

Němci dají na vzkříšení ekonomiky 50 miliard eur

BERLÍN

Strany německé koalice se v pondělí pozdě večer dohodly na základních bodech obřího balíku opatření na povzbuzení upadající ekonomiky. Opatření mají v příštích dvou letech zatížit veřejné rozpočty zhruba padesáti miliardami eur (více než 1,3 biliónu Kč). Zahrnují také daňové slevy a bonusy lidem i firmám.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Pomoc ve výši 50 miliard navrhovala kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Částku navrhovali Křesťanští demokraté (CDU) kanceléřky Angely Merkelové. Spolu s Křesťansko-sociální unií (CSU) a sociálními demokraty (SPD) se dohodli mimo jiné i na investicích do výstavby silnic a do školství ve výši 18 miliard eur (téměř 482 miliard Kč).

Spory se do poslední chvíle vedly o podobě daňových úlev. Jasná shoda byla pouze na tom, že základní nezdanitelná částka z ročního příjmu se zvedne z 7664 na 8004. Strany kromě toho dohodly snížení dolní sazby daně z příjmu z 15 na 14 procent. Daňová opatření budou uplatňována od 1. července. Vláda dále poskytne rodičům jednorázový bonus ve výši 100 eur na dítě.

Prémie a daňové slevy

Pro běžné občany je jedním z nejzajímavějších dohodnutých bodů balíčku takzvaná "ekologická prémie". Každý dostane podle zatím nepotvrzených informací 2 500 eur, pokud si koupí nový automobil a zároveň odhlásí vůz nejméně deset let starý. Při koupi nového automobilu šetrného k životnímu prostředí by navíc měla od 1. července platit různě odstupňovaná daňová zvýhodnění.

Vládní strany se rovněž dohodly na úvěrovém a garančním rámci pro velké podniky. Stát je ochoten na tuto část programu poskytnout až 100 miliard eur. Konzervativci však neprotlačili návrh, aby v nejnaléhavějších případech stát do koncernů vstoupil majetkově. Ochranný štít tak bude určen firmám, které se ocitnou ve finanční tísni kvůli zamrzlým úvěrům.

Každopádně však jde o nejmohutnější soubor opatření na posílení ekonomiky v poválečných dějinách Německa. Balíček má totiž zmírnit recesi největší německé ekonomiky, která by mohla být nejhlubší od 2. světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám