Hlavní obsah

VIDEO: U australských pláží zaútočil během 24 hodin třikrát žralok

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Návštěvníci australských pláží jsou na pozoru poté, co tam od neděle na různých místech třikrát zaútočil žralok. Stalo se to dva týdny po zmizení muže, který se v Západní Austrálii potápěl v místě, kde byl zahlédnut přes čtyři metry dlouhý Žralok bílý.

Článek

Brian Guest (51) se potápěl se svým synem. Našla se jen potrhaná část jeho výstroje.

V neděli byly zaznamenány dva útoky žraloka, v pondělí třetí. Ten poslední se udál jižně od Sydney na východním pobřeží Nového Jižního Walesu. Čtyřiadvacetiletý Steven Foggarty utržil při potápění 40 tržných ran, než se mu podařilo útok zřejmě Žraloka bělavého odrazit.

Foggart uvedl, že ve vodě zahlédl tmavý stín a ucítil zatahání za nohu. „Obě nohy byly samá krev. Rychle jsem se ujistil, že je mám,“ řekl s tím, že pak reflexivně zvíře udeřil a údery opakoval, dokud ho neodehnal.

Útok následoval po dvou nedělních. Jeden se udál rovněž na východním pobřeží Nového Jižního Walesu, druhý u pobřeží Tasmánie na jihu.

V prvním případě údajně útočil téměř 3,5 metru dlouhý Žralok bílý na skupinu lidí, v níž byl jedenatřicetiletý Jonathan Beard. Žralok Beardovi utrhl kus masa ze stehna, než se mu podařilo se žraloka zbavit.

Štěstí měla i třináctiletá surfařka

U Tasmánie zaútočil skoro pětimetrový žralok na třináctiletou dívku, když odpoledne na severovýchodním pobřeží surfovala se svým o dvacet let starším bratrancem. Syb Mundy uvedl, že žralok stáhl Hannad Mighallovou dvakrát pod vodu, než stačil přispěchat. „Házel s ní, a když jí pustil, hodně krvácela. Viděl jsem oko a hlavu, jak se vynořila z vody. Chystal jsem se zasáhnout oko, jestli se dostanu dost blízko,“ řekl. Žralok dívku nechal poté, co mu Mundy uštědřil několik ran. Při úprku na pevninu predátor dvojici pronásledoval.

Všechny tři oběti útoku žraloka skončily v nemocnici, ohroženi na životě však nebyly. I přes poslední incident experti upozorňují, že žraloci útočí na lidi zřídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám