Hlavní obsah

Bush prý loni odmítl žádost Izraele bombardovat Írán

WASHINGTON

Americký prezident George Bush odmítl loni tajnou žádost Izraele o letecké bombardování hlavního íránského jaderného komplexu s pomocí takzvaných protibunkrových min. Na své internetového stránce to v neděli napsal americký list The New York Times.

Článek

Protibunkrové zbraně mají schopnost proniknout hluboko do obvykle podzemních objektů a teprve tam vybuchnout. Deník se odvolává na vysoké americké i zahraniční činitele, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, a kteří tvrdí, že Bush nicméně dal zelenou pro tajné operace, jejichž cílem je všemožně sabotovat údajné snahy Íránu o vývoj jaderných zbraní.

Izraelskou žádost podle listu Bushovi přednesl izraelský premiér Ehud Olmert, který chtěl, aby byly použity protibunkrové bomby s vysokou účinností, a žádal také povolení přeletů nad iráckým územím pro případ útoku na íránský komplex pro obohacování uranu v Natanzu.

Útok by byl kontraproduktivní, varoval Pentagon

Vysocí američtí činitelé v čele s ministrem obrany Robertem Gatesem ale prezidenta přesvědčili, že jakýkoli útok na Írán by byl kontraproduktivní, vedl by k vyhoštění mezinárodních jaderných inspektorů z Íránu a v konečné fázi by znamenal, že Írán by se uchýlil k ještě větší kamufláži svého jaderného programu.

Britský deník The Guardian s podobnými informacemi přišel loni v září, kdy tvrdil, že Bush odmítl při dvoustranné schůzce 14. května Olmertovu žádost o bombardování íránských jaderných zařízení.

Izraelský list Haarec zase loni v září napsal, že Washington odmítl dodat Izraeli protibunkrové miny ze strachu, že by mohly být použity při útoku na Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám