Hlavní obsah

O práci přišlo loni v USA nejvíce lidí od konce druhé světové války

Novinky, toh

Globální finanční krize pomalu drtí Spojené státy. Jen za loňský rok o práci přišlo přes 2,6 miliónu lidí. To je nejvíce od konce druhé světové války. Jen za prosinec bez práce skončilo přes 524 tisíc Američanů. V pátek o tom informovala BBC.

Foto: Darren Staples, Reuters

Článek

Prosincová nezaměstnanost se v USA dostala na 7,2 procenta, což je nejvíce za uplynulých 16 let. BBC připomněla, že propouštění jde ruku v ruce s nižší spotřebou domácností. Američané se omezují kvůli dopadům krize.

Údaje tamních úřadů zatím nejsou vůbec optimistické. Kromě prosincových dat revidovali statistici i údaje za předešlé měsíce. Například v listopadu o zaměstnání přišlo 584 tisíc lidí, přitom původně se odhadovalo 533 tisíc lidí, stejně byla navýšena i říjnová čísla z 320 na 423 tisíc lidí bez práce.

„Situace na trhu práce je nehezká a bude ještě hůř. Není důvod očekávat, že by se situace v následujících třech měsících zlepšila,“ komentoval čerstvá data analytik Richard Yamarone.

V prosinci propouštění nejvíce zasáhlo sektor služeb, který přišel o 273 tisíc lidí. Právě minulý měsíc oznámil masivní snižování zaměstnanců například telekomunikační gigant AT Ten opustí celkem 12 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám