Hlavní obsah

VIDEO: Somálští piráti propustili unesený obří tanker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD
Aktualizováno

Somálští piráti propustili na svobodu saúdskoarabský tanker, který unesli v půlce listopadu. Uvedla to v pátek německá tisková agentura DPA s odkazem na saúdskoarabské ministerstvo ropného průmyslu.

Foto: Reuters

Tanker Sirius Star na otevřeném moři

Článek

Osvobození lodi potvrdil agentuře AFP i velitel somálských pirátů Muhammad Said. "Všichni naši muži již opustili Sirius Star. Loď je svobodná, posádka je volná," sdělil telefonicky agentuře Said. Ujistil, že žádný člen posádky ani nikdo z pirátů nebyl během zajetí zraněn.

Piráti podle jednoho ze svých členů žádali více peněz, ale nakonec souhlasili se třemi milióny dolarů za loď s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů.

"Poslední ozbrojená skupina opustila Sirius Star a loď vyplula do bezpečných vod," řekl zástupce společnosti Aramco Andrew Mangura, která loď vlastní.

Lod´ Sirius Star piráti unesli v Indickém oceánu v druhé půlce listopadu. Byla to jejich největší kořist. Tanker je dlouhý 330 metrů a uveze až 318 tisíc tun suroviny.

Přepravoval ropu za 100 miliónů dolarů. Jeho únos nakrátko zvedl ceny ropy.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Za novou loď spuštěnou na vodu v roce 2008, která patřila společnosti Aramco, chtěli piráti původně 25 miliónů dolarů. Pak snížili výkupné na 15 miliónů dolarů.

Za jakých podmínek byla loď propuštěna, není známo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám