Hlavní obsah

Kalousek chce mimořádný sjezd lidovců

– PRAHA
Novinky, jas

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro Český rozhlas vyslovil pro co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu strany. Kalousek má za to, že se stávající vedení KDU-ČSL neosvědčilo, neboť nedokázalo oslovit veřejnost svými názory.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Kalousek zdůraznil, že jde o jeho názor coby řadového člena strany. "Současné vedení neprojevilo nijak oslnivé schopnosti právě v té schopnosti generovat všeobecně akceptovaný většinový názor a prosazovat ho do společenské diskuze a z tohoto důvodu si myslím, že by měl být sjezd co nejdříve," řekl Kalousek v rozhovoru.

Řádný sjezd strany je plánován na 19. září tohoto roku. Kalousek se dostal do konfrontace s vedením strany poté, co premiér Mirek Topolánek oznámil, že v rámci plánovaných změn v kabinetu hodlá vyměnit lidoveckého šéfa Jiřího Čunka na postu ministra pro místní rozvoj.

Čunek kontroval usnesením vedení strany, které podpořilo jeho návrh odvolat z funkce právě ministra financí Kalouska, který se podle něj odchyluje od programu své strany.

V pátek bude o osudu Čunka a Kalouska rozhodovat celostátní konference KDU-ČSL. Její členové až dosud stáli spíše na straně předsedy strany, situace se ale může změnit, protože úmysl odvolat ministra financí budí nevoli i tam, kde Čunek měl dosud podporu, např. na jižní Moravě.

Místopředseda strany Roman Línek ve čtvrtek řekl, že podle jeho názoru nepřipustí vedení lidovců ani Čunkův, ani Kalouskův odchod z vlády. Otázkou zůstává, jak by se k takovémuto rozhodnutí postavil premiér Mirek Topolánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám