Hlavní obsah

Lidí bez práce výrazně přibylo

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

V závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to kvůli ukončení sezónních prací a také kvůli dopadům globální krize. Průměrná míra nezaměstnanosti v prosinci meziměsíčně vzrostla o sedm desetin procenta na rovných šest procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Statistika tak jednoznačně ukazuje a negativní vliv recese v eurozóně a prudkého ochlazování české ekonomiky. Obáváme se, že nepříznivé trendy budou pokračovat,“ komentoval čerstvá data analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Celkem bylo na úřadech práce evidováno 352 tisíc lidí bez zaměstnání. Během prosince se nově zaregistrovalo 62 tisíc lidí. Oproti loňsku je to nárůst o necelých 18 tisíc uchazečů o zaměstnání.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 138,5 tisíce lidí.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností (v %):
Most13,1
Jeseník11,5
Karviná11,5
Bruntál11,1
Hodonín10,9
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ1,8
Praha-západ1,9
Praha2,1
Mladá Boleslav2,7

Nezaměstnanost bude růst dál, varují analytici

"Krize do české ekonomiky teprve přichází, nezaměstnanost v prosinci sice výrazně roste i díky sezónním faktorům, nicméně trend růstu nezaměstnanosti v dalších měsících by měl pokračovat. S nadsázkou tak můžeme říci, že nejlépe se v prosinci měl český důchodce - o práci přijít nemohl, ale vše bylo levnější, než v průběhu roku,“ dodal analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

S výrazným propouštěním například počítá i Sdružení automobilového průmyslu. To již v prosinci varovalo, že během prvního pololetí 2009 by jen v autoprůmyslu mělo být propuštěno více než 13 tisíc lidí. Na vině je globální finanční krize, kvůli které auta nejdou na odbyt.

Reklama

Výběr článků

Načítám