Hlavní obsah

VIDEO: Česko má zásoby plynu zhruba na 40 dní

Novinky, toh
Aktualizováno

Česká republika měla ve středu zásoby plynu na zhruba 40 dní. Zhruba po takovou dobu se domácnosti nemusejí obávat o své dodávky. Vyplývá to ze středeční tiskové konference společnosti RWE Transgas, která je dominantním dodavatelem plynu v ČR.

Článek

Množství zásob je jen přibližné, protože záleží na průběžné spotřebě plynu v zemi. Jak firma uvedla, spotřebu ovlivňuje počasí či fakt, jestli je víkend nebo všední den. Během úterý, kdy Česko dostalo zhruba čtvrtinu dodávek ruského plynu, bylo ze zásobníků odčerpáno zhruba 40 miliónů metrů krychlových plynu. Zbyly v nich tak zhruba dvě miliardy metrů krychlových.

Průměrná denní spotřeba v tomto období je přibližně 50 miliónů metrů krychlových.

Česká republika je na ruském plynu zcela závislá. Dodávky od ruské společnosti Gazprom pokrývají největší část tuzemské spotřeby plynu. Plyn putuje do Česka z Norska, ale jen malé množství - to nemůže ruské dodávky zcela nahradit. Norský energetický koncern StaoilHydro navíc podle německého listu Die Welt, který odkazuje na mluvčí koncernu Rannveig Stangelandovou, pracuje na plné obrátky a více plynu ani dodat nemůže.

Podle RWE Transgas ukrajinsko-ruský spor porušuje smlouvy o dodávkách, přesto „vyvázne“ ruská společnost Gazprom bez postihu. Plynárenský gigant totiž není možné sankcionovat, současné problémy lze řešit jen na diplomatické úrovni.

Čtěte také

Transgas doufá, že nebude muset regulovat

Pokud by se situace se zásobami plynu dramaticky změnila, RWE Transgas by reguloval na 130 největších průmyslových podniků v zemi. Zatím se však nic podobného nepředpokládá.

"Očekávám, že situace zůstane stejná i v nejbližších dnech a nebudeme muset začít omezovat dodávky plynu největším odběratelům v Čechách," řekl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Plynové rezervy u vybraných evropských zemí:
Bulharsko: 103 dní
Francie: 57 dní
Itálie: 45-53 dní
Maďarsko: 62 dní
Německo: 40-63 dní
Polsko: 48-82 dní
Rakousko: 85 dní
Slovensko: 76 dní
Turecko: 166 dní
pozn: Údaje platí při plných zásobnících a maximálním čerpání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám