Hlavní obsah

Lidovci sepisují petice pro i proti Kalouskovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici KDU-ČSL jsou rozděleni na dva tábory. Jedni chtějí, aby z vlády odešel ministr financí Miroslav Kalousek a podepisují petici na podporu předsedy a vicepremiéra Jiřího Čunka. Je na ní 20 jmen. Jiní členové strany stojí za Kalouskem, sepsali Tříkrálovou výzvu a ministra financí v ní hájí. Výzvu zatím podepsalo 177 členů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Autoři Tříkrálové výzvy napadli především místopředsedu strany Davida Macka, který se staví na stranu předsedy Čunka a ministra financí napadá.

"Je to politicky neprozíravé jednání a je vedeno osobními zájmy. (...) Nikdo z nás nemá právo, aby snad jen z mladické nerozvážnosti mařil téměř devadesátileté dědictví našich předchůdců," uvádí výzva na adresu Macka.

Text vyzdvihuje Kalouskovy úspěchy ve funkci ministra, který se místo uznání od své vlastní strany dočkal opaku.

David Macekfoto: Novinky

Druhá petice připomíná Kalouskovy přešlapy

Petice, která podporuje naopak předsedu Jiřího Čunka, zmiňuje, že Kalousek není loajální straně, která ho do funkce dostala. "Žádáme předsednictvo a celostátní výbor, aby byla neprodleně zrušena nominace Miroslava Kalouska na ministra financí, a na základě toho byl z této funkce odvolán," uvádí druhá petice.

Text připomíná vulgární gesto, které Kalousek udělal ve Sněmovně, jeho urážky na adresu spolustraníků a také jeho chování při vyjednávání vlády po volbách 2006, kdy byl ochoten podpořit vládu s podporou komunistů.

Čunek nebo Kalousek

Spor o to, který ze dvou politiků, zda Čunek či Kalousek, zůstane ve vládě, hýbe stranou už několik dní. Premiér Mirek Topolánek kvůli tomu dokonce odložil výměnu ve vládě. Sám dává přednost Kalouskovi a navrhl, aby byl odvolán právě Čunek.

Ten ale ve středu premiérovi vzkázal, že o změnách by s ním měl jednat a nestavět ho před hotovou věc. Čunek také ve středu řekl, že to, že chce, aby byl Kalousek odvolán, říkal Topolánkovi už loni.

S tím ale vedení strany nesouhlasí a v úterý Čunka podpořilo. O tom, kdo by měl být odvolán, bude ještě v pátek jednat celostátní výbor strany i celostátní konference.

Část strany si myslí, že kvůli krizi by měl být svolán sjezd strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám