Hlavní obsah

VIDEO: Snahy o mé odvolání jsou Mnichov, tvrdí Dryml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Královéhradecký vicehejtman Vladimír Dryml (ČSSD), který čelí podezření ze shánění kompromitujících materiálů na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou, ve středu v rozhovoru pro TV Prima prohlásil, že mu snahy o jeho odvolání z funkcí připomínají mnichovskou dohodu. Trvá na tom, že na základě výzev z ČSSD odstupovat nehodlá.

Článek

"Jednali o mně beze mě, to je Mnichov," řekl Dryml s tím, že se nezúčastnil žádného politického grémia ČSSD, které by se zabývalo jeho odvoláním.

"Já nebudu podléhat tlakům stranických sekretariátů, mně dali hlas voliči," řekl Dryml v rozhovoru pro Primu. Připomněl, že královéhradecký krajský výkonný výbor strany s jeho odvoláním nesouhlasil. "Pokud to nic neznamená ani pro hejtmana, ... tak já už nevím co si mám myslet o demokracii v sociální demokracii," uvedl vicehejtman.

Dryml používá příměrů k významným událostem českých dějiny poměrně často. V úterý se přirovnal k Miladě Horákové, která byla ve zinscenovaném procesu odsouzena k smrti za pomoci komunistického prokurátora Josefa Urválka.  „Celá aféra vede k tomu, aby mě někdo zničil. Připomíná mi to hon na Miladu Horákovou, jen bych chtěl vědět, kdo bude tím prokurátorem Urválkem,“ řekl Novinkám Dryml.

Odvolání Drymla doporučila i rada kraje

Rada Královéhradeckého kraje ve středu dopoledne doporučila krajskému zastupitelstvu, aby na svém zasedání 22. ledna odvolalo Vladimíra Drymla (ČSSD) z funkce radního pro zdravotnictví a prvního náměstka hejtmana. Radní tak reagovali na údajné osobní selhání stávajícího vicehejtmana a v souvislosti s kauzou kompromitujících materiálů.

"Krajská rada včetně koaličních partnerů doporučila krajským zastupitelům odvolat s účinností od 22. ledna Vladimíra Drymla z funkce prvního náměstka hejtmana a člena rady Královéhradeckého kraje. Již v pondělí jsem uvedl, že pokud Vladimír Dryml sám neodstoupí, budeme postupovat v tomto směru dál,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Podle hejtmana není působení politika v takto vysoké funkci limitováno pouze trestně právní odpovědností. Měl by si být také vědom toho, že veřejnost velice bedlivě sleduje chování politiků, jejich výroky i postupy, o které se opírá jeho důvěryhodnost. "Panu vicehejtmanovi jsem proto dal možnost vzít svou politickou odpovědnost do vlastních rukou a dobrovolně opustit významné posty ve vedení kraje,“ dodal hejtman.

Hejtman Franc již dříve uvedl, že si váží Vladimíra Drymla jako odborníka v oblasti zdravotnictví. Jeho osobní selhání však považuje za zcela nepřijatelné. "V očích veřejnosti by mohla budoucí rozhodnutí krajské rady v případě setrvání pana Drymla působit značně nevěrohodně,“ prohlásil hejtman. Stejně tak se podle něj musí budoucí kroky v oblasti krajského zdravotnictví opírat o nezpochybnitelnou a legitimní autoritu gestora tohoto resortu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám