Hlavní obsah

Schwarzenberg: Uspěli jsme s humanitární pomocí Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý po svém návratu z mise EU na Blízkém východě označil za největší úspěch, že se podařilo dohodnout distribuci humanitární pomoci obyvatelům Gazy, kteří trpí střety mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Příměří se misi dosáhnout nepodařilo, podle Schwarzenberga ale je naděje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová

Článek

"Jsme kolem šesté hodiny ráno, kdy světlo ještě nevidíme, ale už tušíme svítání," přirovnal ministr situaci ve vyjednávání o uzavření příměří mezi bojujícími stranami.

"Máme obavy o civilní obyvatelstvo, které platí účet za extremisty, kteří zneužívají jejich domy či mešity," řekl Schwarzenberg s tím, že se diplomatům podařilo ulehčit osud obyvatel Gazy dohodnutím spolupráce s Izraelem na distribuci humanitární pomoci.

"Nejen naše soustrast, ale i pomoc proudí do Gazy," řekl.

Delegace,  ve které byli ministři zahraničí ČR, Švédska a Francie, komisařka Benita Ferrerová-Waldnerová a vysoký představitel pro zahraniční politiku Javier Solana, se v úterý setkala s jordánským králem Abdalláhem II. Předtím evropští diplomaté v Izraeli hovořili s prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem. Ještě dříve navštívili Egypt.

Izrael slíbil spolupráci při humanitární pomoci

"Požádali jsme Izraelce o pomoc při distribuování humanitární pomoci a dosáhli jsme toho, že v rámci izraelského ministerstva zahraničí bude pracovat osoba zodpovědná za spolupráci na humanitární pomoci obyvatelům Gazy," řekla rakouská eurokomisařka pro zahraniční vztahy Ferrerová-Waldnerová, která se rovněž mise zúčastnila. Uvedla, že v pásmu Gazy je nutné zajistit potraviny, léky, vodu a také palivo.

"Byl to úspěšný start pro české předsednictví, je to složitá situace a velká výzva pro EU," dodal švédský ministr zahraničí Carl Bildt, který se mise zúčastnil jako představitel budoucího předsednictví EU.

Schwarzenberg vidí nebezpečný vývoj kolem Gazy

Je třeba mít na paměti, že události v Gaze vyvolaly velké pobouření v okolních státech, celá arabská veřejnost je samozřejmě s obyvateli Gazy solidární, což může ještě vyvolat různé nebezpečné situace, upozornil Schwarzenberg.

Zopakoval ale, že za nynější situaci je odpovědný Hamás a obyvatelé Gazy za to platí účet. "Hamás prozatím vidí výhody v tom, že vypadají jako hrdinští bojovníci, ovšem na účet svých spoluobčanů. Oni v tom spatřují svůj zisk, který ale zaplatí všichni občané Gazy," řekl český ministr.

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala 27. prosince. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy nejméně 635 Palestinců, Izrael hlásí devět obětí. Hamas vypověděl 19. prosince příměří, na něž přistoupil loni v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl současnou ofenzivou. Humanitární situace v Gaze se nepřestává zhoršovat. Bez vody je zřejmě polovina z 1,5 miliónu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám