Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek potvrdil, že se chce zbavit Čunka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v úterý potvrdil, že v diskusi o personálních změnách v kabinetu navrhl odvolání šéfa lidovců, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka z vlády. Premiér to řekl v reakci na to, že předsednictvo KDU-ČSL navrhlo odvolat z vlády ministra financí Miroslava Kalouska.

Článek

Lidovci nejprve po mnohahodinovém jednání v úterý oznámili, že navrhnou odvolat z vlády ministra financí Miroslava Kalouska.

Premiér Topolánek krátce poté v reakci na tuto informaci řekl, že on navrhl odvolat z vlády právě lidoveckého předsedu Čunka. Ten následně řekl, že nevěří, že by Topolánek myslel návrh na jeho odvolání vážně.

Jiří Čunek reaguje na premiérův návrh, že by měl opustit vládu

Šéf lidovců tvrdí, že s Kalouskem nemá osobní spor, ale jde pouze o politickou rovinu.

Část lidovců Kalouskovi vyčítá, že podepsal zákon, který umožňuje provozovat internetové sázení i českým společnostem, což podle nich povede k nárůstu hazardu.

Kalousek sám ale Právu řekl, že například místopředseda strany Stanislav Juránek mu řekl, že je vynikající ministr pro ČR ale špatný pro KDU-ČSL. "Složil jsem ústavní slib a jsem přesvědčen, že jako ministr musím sloužit České republice a jsem přesvědčen, že co je dobré pro ČR, je dobré i pro mou stranu," řekl Kalousek.

Ministr Kalousek byl jednání, které začalo v úterý brzy ráno, přítomen pouze několik hodin, poté předsednictvo  opustil. Průběh debaty označil za standardní a nechtěl jej dále komentovat.

Paroubek: Je to kabaret

Jednání o vládních změnách ostře odsoudil šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Dlouho avizovaná obměna vlády ze strany premiéra Mirka Topolánka se přeměnila v kabaret, který je dokladem toho, že nelze udržet tuto vládu už ani nejkratší období," řekl Paroubek. Zároveň vyzval Topolánk, aby rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám