Hlavní obsah

VIDEO: Předsednictvo lidovců chce odvolat Kalouska z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo v úterý po poledni po několikahodinovém jednání odvolat z vlády ministra financí Miroslava Kalouska. Novinářům to oznámil předseda strany Jiří Čunek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Předsednictvo se tak postavilo za předsedu Jiřího Čunka, který návrh na Kalouskovo odvolání oznámil v pondělí. Část lidovců Kalouskovi vyčítá, že nedodržuje program strany a působí spíše jako ministr za ODS.

Dobrý pro ČR, špatný za KDU-ČSL

"Hlasování o odvolání proběhlo poměrem 5:4. Nepřekvapilo mě to,“ řekl Právu Kalousek.

"Hlavní výtka zazněla z úst místopředsedy Juránka, který řekl, že jsem vynikající ministr financí pro ČR, ale špatný pro KDU-ČSL. Protože v devítičlenném předsednictvu má takovouto optiku pět funkcionářů, navrhlo předsednictvo v poměru 5:4 mé odvolání. Dodávám, že takovou politickou optiku zásadně odmítám. Složil jsem ústavní slib a beru ho vážně. Jsem přesvědčen, že každá politická strana je povinna mít takový politický program a personální obsazení, které je nejlepší pro Českou republiku. Pokud má vedení mé strany jiný názor, ať mě odvolá," uvedl Kalousek.

:. Kalousek k návrhu na své odvolání z vlády. Zdroj: ČTK

Předseda vlády se Kalouska v pondělí zastal, když jej označil za nejlepšího ministra, kterého lidovci za dobu své existence měli.

Topolánek: Ilustruje to problémy KDU-ČSL

Premiér Mirek Topolánek k tomu řekl, že lidovci nemají na rozdíl od premiéra kompetence měnit ministry vlády. Premiér také dodal, že stávající stav ilustruje problémy uvnitř KDU-ČSL.

"Vnitřní spor uvnitř KDU-ČSL mě nezajímá, můj návrh na rekonstrukci vlády padl jako návrh na odvolání Jiřího Čunka," doplnil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám