Hlavní obsah

VIDEO: Příměří v Gaze bude nejdříve za několik dní, míní Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se podaří dohodnout nejdřív za několik dní. V úterý to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je od neděle s delegací Evropské unie na Blízkém východě.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský úder na pásmo Gazy si vyžádal přes 550 obětí.

Článek

K pondělním schůzkám uvedl, že se podařilo jednat se všemi "relevantními" stranami a že se věci dávají do pohybu, ale velmi pomalu. "K příměří máme ještě několik dní, nelze ho očekávat dnes ani zítra," konstatoval. 

Na dotaz, zda věří, že v případě, že se podaří dosáhnout ukončení bojů, bude Hamás natolik oslaben, že přestane útočit na Izrael, odpověděl, že to lze u takto neprůhledných organizací jenom těžko říci. "Nemám dojem, že jsou autonomní," prohlásil k Hamasu Schwarzenberg.

Nejen podle izraelských, ale také některých arabských zdrojů se prý dá uvažovat o tom, že je Hamás řízen prostřednictvím Sýrie z Íránu.

Sarkozy intervenoval v Sýrii 

Právě v Sýrii jednal v úterý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Agentury nezmiňují, zda v rozhovoru se svým syrským protějškem Bašárem Asadem dosáhl něčeho konkrétního. Dodávají ale, že klíčové je už uznání role, kterou při dojednávání příměří může Sýrie hrát. Sarkozy Damašek požádal o aktivní účast na zprostředkovávání příměří. Sýrie už kvůli situaci v Gaze svolala mimořádný summit arabských států.

Sarkozy míří ze Sýrie do Libanonu, na jehož jižní hranici s Izraelem je po předloňské válce klid, který by ovšem podle pozorovatelů mohl snadno narušit nějaký incident. Šéf hnutí Hizballáh, šajch Hasan Nasralláh, s nímž Izrael předloni válčil, se dal slyšet, že do současného konfliktu nehodlá být zatažen.

Blair: příměří by mohlo přinést zastavení dodávek zbraní z Egypta

Zvláštní vyslanec tzv. blízkovýchodního kvarteta a expremiér Velké Británie Tony Blair v úterý v rozhovoru pro stanici CNN, řekl základem pro uzavření příměří by mohlo být zastavení pašování zbraní do pásma Gazy z Egypta.

Varoval před delší vojenskou operací, na níž je podle něj Izrael připraven. Dodal, že obyvatelé pásma zažívají peklo.

Podle Blaira je nutné vystavět v Gaze společnost zespodu. "Mělo by se to dít podobně, jako na Západním břehu Jordánu, kde úřady, které jsou ochotné nalézt nenásilné řešení sporu, dostaly pod svou kontrolu a odpovědnost správu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám