Hlavní obsah

Izrael zabil palbou do vlastních řad tři své vojáky

– GAZA • Aktualizováno

Izraelská armáda utrpěla v noci na úterý nejtěžší zásah za dobu nynějšího trvání otevřeného konfliktu. Zemřeli tři izraelští vojáci a 24 jich bylo zraněno. Izraelský tank omylem vystřelil na budovu, kterou již vojáci předtím obsadili.

Článek

Izraelský ministr obrany Ehud Barak na incident reagoval slovy, že i přes tuto událost bude útok pokračovat. Mrtví vojáci patřili k elitní Golanské brigádě. Izrael má v Gaze celkem čtyři oběti. První voják padl v neděli ráno.

Izrael začal pozemní operaci v noci na sobotu. Předtím území pásma Gazy několik dní vytrvale bombardoval. Při útoku zemřelo už přes 550 Palestinců. Pozemní operaci padla za oběť asi stovka lidí. V noci na úterý si deset obětí vyžádalo ostřelování pásma z izraelské lodi.

:. Záchranáři na místě útoku izraelského tanku na vlastní vojáky.foto: ČTK/AP

BBC přinesla svědectví norského lékaře Madse Gilberta, podle něhož není v nemocnicích dostatek materiálu k ošetření zraněných. Mezi obětmi jsou také většinou civilisté. "Mezi stovkami zraněných jsem viděl nejvýš dva bojovníky," uvedl Gilbert.

V oblasti nefunguje elektřina, většina lidí nemá přístup ani k vodě.

Ve Francii hořela synagoga

Konflikt na Blízkém východě ojedinělými útoky zasahuje i do Evropy. Ve francouzském městě Toulouse najely dva automobily s náložemi do tamní synagogy. Nikdo nebyl zraněn, budova začala hořet. Útočníci činem protestovali proti izraelskému útoku.

Golanská brigáda

Je elitním útvarem izraelské armády. V minulosti se jí ovšem nevyhnuly skandály týkající se disciplíny.

V minulosti brigáda vedla většinu akcí při druhé intifádě či druhé libanonské válce. Od roku 2003 se více zapojovala i do boje proti palestinským radikálům v pásmu Gazy.

V současném konfliktu vede brigáda také nejtěžší boje na východě města Gaza. Všechny čtyři izraelské oběti při ofenzívě jsou z jejích řad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám