Hlavní obsah

EU podpořila Česko v jeho řešení krize s plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

České předsednictví EU získalo v pondělí podporu celé unijní sedmadvacítky při řešení krize s dodávkami plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazpromem a Ukrajinou. Po mimořádném jednání zástupců velvyslanců členských zemí EU to řekl mluvčí české mise při EU Radek Honzák.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Zástupce Gazpromu Alexander Medvěděv po jednání o dodávkách plynu v Paříži.

Článek

Česko považuje celý spor za čistě obchodní a usiluje zejména o zajištění dodávek plynu do Evropy ve sjednané výši.

"EU se shodla, že situace není kritická a spotřebitelé nejsou ohroženi," dodal Honzák. Výkyvy v dodávkách plynu nicméně pociťuje hned několik členských států EU, včetně České republiky.

Zástupci velvyslanců se rovněž shodli, že o celé situaci budou jednat ministři pro evropské záležitosti a ministři zahraničí na neformální Radě EU pro všeobecné záležitosti, která se uskuteční ve čtvrtek v Praze. V pátek by se jí opět měli zabývat zástupci velvyslanců, tedy takzvaný COREPER I.

Společnost RWE Transgaz v pondělí oznámila, že dostane dodávky nižší zhruba o 9,5 procenta. Rusko navíc ohlásilo, že dodávky přes Ukrajinu sníží přesně o to množství, které si Ukrajina neoprávněně odebírá. Výpadek se pokusí nahradit vyššími dodávkami přes Bělorusko a Turecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám