Hlavní obsah

Šéf společnosti Apple Steve Jobs má vážné zdravotní problémy

Ředitel a spoluzakladatel počítačové společnosti Apple Steve Jobs v pondělí přiznal zdravotní problémy, kvůli nimž ztrácí hmotnost. Podle Jobsových lékařů jde o hormonální nerovnováhu, ve funkci ředitele firmy nicméně Jobs nadále zůstane. Úspěch Applu je spojován právě s osobou Jobse, zprávy o jeho zdraví proto obvykle mají vliv na hodnotu akcií firmy.

Článek

"Hormonální nerovnováha mě okrádá o bílkoviny, které moje tělo potřebuje, aby bylo zdravé. Diagnózu potvrdily sofistikované krevní testy," sdělil Jobs. Léčba je prý poměrně jednoduchá. Jobs už dříve prodělal rakovinu slinivky, ze které se vyléčil.

Jobs v otevřeném dopise uvedl, že ztrácel na váze prakticky celý loňský rok, nyní však lékaři zjistili příčinu a Jobs začal s léčbou. Na původní hmotnost by se podle lékařů mohl dostat asi koncem jara.

"Jak už jsme uvedli dříve, pokud někdy přijde den, kdy Steve (Jobs) bude chtít rezignovat nebo z nějakých jiných důvodů nebude moci pokračovat v plnění povinností ředitele Applu, dozvíte se o tom," stojí v tiskové zprávě firmy, z níž cituje agentura Reuters.

Akcie Applu na oznámení o Jobsově stavu reagovaly růstem o více než tři procenta, i když zbytek trhu oslaboval a ztrácely také akcie jiných technologických společností. V uplynulém roce však akcie Applu prudce oslabily, stejně jako většina cenných papírů, nejen v technologickém sektoru.

Kvůli zdraví se Jobs nezúčastní výstavy Macworld

Kvůli zdraví se Steve Jobs nebude účastnit výstavy a konference Macworld, na které přední výrobci hardwaru a softwaru prezentují nové produkty pro platformu Apple Macintosh.

Výstava začala v pondělí a potrvá do pátku. Jobse na akci zastoupí Philip Schiller, viceprezident pro produktový marketing.

Výstavy Macworld Expo se Jobs podle dohadů na zahraničních diskusních serverech nebude účastnit také proto, že Apple v roce 2009 nepřinese žádnou zajímavou novinku, kterou by ohromil trh.

V roce 2008 na výstavě Apple představil ultratenký notebook MacBook Air a o rok dříve komunikátor iPhone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám