Hlavní obsah

Dodávky ruského plynu do Česka jsou o 9,5 procenta nižší

Aktualizováno

Do České republiky v pondělí přiteče o 9,5 procenta menší množství plynu, než bylo nasmlouváno. Jde tak již o druhý výpadek v dodávkách v řadě, v neděli byly dodávky pro ČR kráceny o 5 procent. Ruský Gazprom od pondělí začíná snižovat množství dodávek plynu k hranici Ruska a Ukrajiny o 65,3 miliónu metrů krychlových. To je množství, které si údajně Ukrajina neoprávněně odebrala.

Článek

Gazprom se podle svého šéfa Alexeje Millera bude snažit kompenzovat snížené dodávky přes Ukrajinu zvýšením objemu přepravovaného plynu přes Bělorusko a Polsko, jakož i přes Turecko. Zvýšit se má rovněž odběr plynu ze zásobníků v západní Evropě. Miller to uvedl po jednání s premiérem Vladimirem Putinem, který omezení dodávek schválil.

Ještě v pondělí ráno přitom ruská strana informovala RWE Transgas, že dodá 100 procent nasmlouvaného objemu.

„Gazprom Export nás informoval, že provedl nové přerozdělení dodávek pro odběratele v Evropě a původně nasmlouvaný objem pro RWE Transgas byl zkrácen o 9,5 procenta,“ řekl Právu mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Doplnil, že firma není schopná rozklíčovat, co přesně je důvodem nižších dodávek. Gazprom odběratelům sdělil, že v nádržích na ukrajinsko-slovenské hranici je menší množství plynu, než je možné poslat dál.

„Jde ale pořád o minimální množství, asi 1,7 miliónu kubíků plynu, přičemž denní spotřeba je nyní asi 46 miliónů kubíků. Není problém výpadek plně pokrýt z podzemních zásobníků plynu v České republice,“ dodal Chalupský. Jde ale podle něho o další signál, že krize mezi Ruskem a Ukrajinou pokračuje.

Potřebu pokryjí zásobníky i plyn z Norska

„Včera byly zásobníky plné přibližně z 80 procent, což představuje více než 2 miliardy kubíků plynu pro naše zákazníky na zimní sezónu,“ uvedl Chalupský.

Připomněl, že Českou spotřebu pokrývají asi ze 70 procent dodávky z Ruska, zbývající třetinu potom odávky norského plynu takzvanou severní cestou. „V případě potřeby je možné mírně navýšit i objednané dodávky norského plynu, a to asi o 20 procent,“ dodal Chalupský.

Za prvních deset měsíců roku prodalo Norsko 80 miliard metrů krychlových zemního plynu, z nichž naprostá většina mířila do Evropy. Meziročně je to o 7,9 procenta více. Norský vývoz plynu pokrývá zhruba 16 procent poptávky v Evropské unii. 

Premiér Mirek Topolánek v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že se ČR bude pokoušet přimět obě strany k nalezení řešení. „Je to bilaterální, spíše komerční než politický vztah mezi Gazpromem a Naftogazem. Jednání proběhla již 1. a 2. ledna v Praze, dnes do Kyjeva odcestoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman,“ uvedl Topolánek.

Jednání Římana s ukrajinskými představiteli má začít v podvečer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám