Hlavní obsah

VIDEO: Čunek navrhuje odvolat z vlády Kalouska

Právo, Novinky, jas, dan, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda lidovců Jiří Čunek premiéru Mirku Topolánkovi (ODS) navrhl, aby v rámci plánovaných změn v kabinetu vyměnil ministra financí Miroslava Kalouska. Novinkám to řekl místopředseda KDU-ČSL David Macek. Podle informací Práva prosazuje jako Kalouskova nástupce analytika ČSOB Tomáše Sedláčka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Macek návrh na Kalouskovo odvolání odůvodnil tím, že ministr financí nerespektoval usnesení celostátní konference strany a ve vládě před Vánoci podpořil rozšíření internetového sázení i pro české společnosti.

Kalousek dále podle Macka nepodpořil usnesení předsednictva strany, které vyzvalo ministry, aby se ve vládě zasadili o to, aby byl již v první polovině letošního roku stanoven termín přijetí eura. Tyto kroky označil Macek za nedodržení volebního programu strany.

Čunek řekl Kalouskovi o návrhu na odvolání až odpoledne

"Stále platí, že mi pan předseda Čunek, ačkoliv sedí na vládě se mnou v jedné místnosti a kousek ode mě, otevřeně nic neřekl,“ řekl Právu v pondělí dopoledne Kalousek.

Ve vyjádření, které následně zaslal médiím, napsal, že informace o návrhu na své odvolání získal v pondělí ráno z tisku, teprve po poledni mu měl šéf strany Jiří Čunek oznámit, že návrh na jeho odvolání skutečně podal. Situaci nechce Kalousek dále komentovat, odmítá též spekulovat o důvodech Čunkova rozhodnutí.

Sedláček vládní angažmá nevyloučil

Za Kalouskova nástupce navrhl Čunek analytika ČSOB Tomáše Sedláčka.

"Je to vnitřní věc KDU-ČSL a nemohu se do této záležitosti montovat," reagoval pro Právo Sedláček. Kalouska přitom označil za dobrého ministra. "Osobně ani profesně proti němu nic nemám," uvedl.

V případě, že by Sedláčkovo jméno skutečně padlo, o svém vládním angažmá by jednal. Jeho působení v ČSOB, s níž stát dosud vede spor v kauze IPB, by přitom podle Sedláčka nebylo na překážku, protože do banky nastoupil až v roce 2006.

Koho víc fotí, toho dřív odvolají, zažertoval Julínek

Macek také potvrdil informace, že si předsedové obou menších koaličních stran Jiří Čunek a Martin Bursík po nedělním jednání s premiérem Mirkem Topolánkem vyžádali týdenní lhůtu na to, aby plánované změny v kabinetu projednali v rámci partají.

V souvislosti s výměnou ve vládě se spekuluje také o ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) a ministryni pro lidská práva a menšiny Džamile Stehlíkové (SZ). Oba ministři byli proto v zájmu fotografů. "Kdo je více focen, ten bude dřív odvolán," utrousil Julínek při zasedání vlády ke své kolegyni. Mikrofony jeho vtip zaznamenaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám