Hlavní obsah

VIDEO: Hamás chce jednat o příměří s Izraelem

GAZA

Poprvé od začátku masivních izraelských úderů na pásmo Gazy vyjádřilo palestinské radikální islamistické hnutí Hamás ochotu diplomaticky jednat o příměří. Jednání chce zprostředkovat Egypt, podle agentury Reuters Hamás vyšle své zástupce k jednáním do Káhiry ještě dnes.

BEZ KOMENTÁŘE: Pondělní ráno v GazeVideo: ČTK

 
Článek

Zástupce Hamasu Ajmán Tahá uvedl, že delegace tím "odpoví na egyptské pozvání k jednání".

Vysoký palestinský činitel v pátek řekl, že Egypt navázal s Hamasem styky ve snaze pomoci dosažení příměří mezi Palestinou a Izraelem, který 27. prosince zahájil ofenzivu v pásmu Gazy. Chce tak přinutit Hamás, aby přestal z Gazy pálit na Izrael raketami.

Cesta příslušníků Hamásu do Egypta se časově shoduje s tamní předpokládanou návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který do oblasti míří také.

Schwarzenberg: prioritou je příměří bez raket Hamásu

Na Blízkém východě jedná rovněž mise Evropské unie vedená ministrem zahraničí nynějšího českého předsednictví EU Karlem Schwarzenbergem.

Ten řekl v neděli večer po jednání s egyptským ministrem zahraničí Ahmadem Abúlem Ghajtem, že přednost má nyní humanitární pomoc pro Palestince a snaha o příměří. Příměří je ale možné jen tehdy, nebudou-li z pásma Gazy odpalovány na Izrael další rakety, citovala ho agentura DPA.

Izraelská armáda zabavila vojákům mobily

Několik tisíc izraelských vojáků, kteří se účastní pozemní ofenzivy, načas přišlo o své mobilní telefony. Šest hodin před zahájením operace dostaly tisíce příslušníků dělostřelectva a tankových jednotek rozkaz odevzdat mobily, aby nadcházející útok zůstal v tajnosti a nevyzradil jej únik informací či monitorování mobilních signálů, napsala agentura AFP.

Úřad vojenského cenzora také zakázal zveřejnit sdělovacím prostředkům informaci o začátku invaze až do doby dvou hodin po jejím zahájení, uvedla AFP s odvoláním na oficiálního činitele, který si nepřál být jmenován.

:. Kliknutím na mapu ji zvětšíte

Ke krokům matoucím nepřítele se izraelské úřady uchýlily také před zahájením náletů na pásmo Gazy 27. prosince. Armáda mimo jiné poslala některé vojáky domů na víkend a vláda vydala falešnou informaci o chystaném zasedání kabinetu. Izraelská armáda využila také lsti, aby zmátla ozbrojence v pásmu Gazy, které je pod kontrolou radikálního hnutí Hamas. V jednom případě poslala desítky jednotek na jiná místa podél hranice s Gazou.

Anketa

Podaří se podle vás přimět Hamás k zastavení raketových útoků na Izrael?
Ano
15,2 %
Ne
84,8 %
Celkem hlasovalo 9574 čtenářů.

Reklama

Související články

Izrael zabil dalšího vůdce Hamásu

Izraelské vzdušné síly pokračují osmým dnem v útocích na pásmo Gazy, které ovládá palestinské hnutí Hamás. V noci na sobotu Izraelci zabili dalšího...

Výběr článků

Načítám