Hlavní obsah

Omezení ruských dodávek plynu už pociťují evropské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Evropě se v pátek projevily první důsledky přetrvávajícího sporu o dodávky plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazpromem a Ukrajinou. Odpoledne začal mírně klesat tlak v plynovodech přepravujících ruský zemní plyn přes Ukrajinu na Slovensko, do Maďarska a do Polska, Rumunsko hlásilo pokles objemu dodávek o desítky procent. Gazprom obvinil Ukrajinu z neoprávněných odběrů plynu pro evropské zákazníky, Kyjev to však popírá.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

České předsednictví EU o sporu jednalo s Ukrajinou a plánuje schůzky s Ruskem i v rámci EU.

V odpoledních hodinách začal podle maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL klesat tlak v plynovodu přepravujícím ruský zemní plyn přes Ukrajinu do Maďarska. Pokles dodávek o několik procent hlásily také Polsko a Slovensko a podle sdělení Gazpromu již snížení dodávek pocítili také někteří odběratelé na Balkánu. Pokles objemu dodávek o 30 až 40 procent oznámilo Rumunsko. Ruská strana hodlá výpadek nahradit jinými cestami, přes Bělorusko a na Balkán přes Turecko.

Gazprom obvinil ukrajinskou stranu, že neoprávněně odebírá plyn určený evropským zákazníkům ruské firmy. Kyjev popírá, že by plyn "kradl", a hájí se, že část plynu je nucen z tranzitu odebírat z technických důvodů.

Ukrajinská společnost Naftogaz již dříve oznámila, že je nucena z technologických důvodů odebírat denně z tranzitu 21 miliónů metrů krychlových plynu, aby udržela přepravu v chodu. "Takovým způsobem ukrajinská strana otevřeně přiznává, že krade plyn, a nijak se za to nestydí," prohlásil dnes mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. 

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko chce jednání o dodávkách plynu s Ruskem obnovit a doufá, že dohoda bude uzavřena do 7. ledna.

Praha navrhuje měřící stanice

O situaci související s rusko-ukrajinským sporem v pátek jednala v Praze ukrajinská delegace pod vedením ministra paliv a energetiky Jurije Prodana. Podle českého předsednictví EU musí být vzájemné vztahy mezi EU a jejími energetickými partnery založeny na předvídatelnosti a spolehlivosti. Jedním z prostředků k posílení těchto vztahů a vzájemné důvěry může být zřízení měřících stanic na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou a mezi Ukrajinou a EU.

Česká republika jako předsednická země hodlá spolu s Evropskou komisí aktivně jednat se všemi členskými zeměmi EU, a to již na počátku příštího týdne, a dohodnout se na dalších společných krocích.

Spor Gazpromu s Ukrajinou

Ruský plynárenský koncern Gazprom přerušil Ukrajině dodávky plynu ve čtvrtek. Gazprom současně oznámil, že zvyšuje množství dodávek plynu evropským odběratelům.

Jedním ze zdrojů sváru je ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na 2,1 miliardy dolarů, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Částka 1,5 miliardy dolarů od Naftogazu podle mluvčího Gazpromu dorazí na účet společnosti až po novoročních svátcích 11. ledna, kdy vzhledem k sankční pokutě bude ukrajinský dluh činit 614 miliónů dolarů.

zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Putin: Éra laciného plynu končí

Ruský premiér Vladimir Putin v úterý prohlásil, že prudký růst nákladů na těžbu a přepravu zemního plynu nevyhnutelně povede k citelnému zvýšení světových cen....

Výběr článků

Načítám