Hlavní obsah

Oslavy příchodu roku 2009 byly nezvykle klidné

Aktualizováno

Tisíce lidí v Česku vyrazily v noci ve středy na čtvrtek slavit konec roku do ulic měst. Ta větší pro slavící připravila v centrech program. V Praze se lidé sešli především na Václavském a Staroměstském náměstí. Mnohé ale od noční toulek městem odradilo mrazivé počasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Oslavy v Praze hlídali policisté a také záchranáři. Přímo v centru Prahy měli stan, kde lékaři mohli ošetřovat menší zranění.

Podle tiskových mluvčí záchranných složek lékaři ošetřili asi 11 opilých lidí, kteří se zranili při pádu, policisté museli zasahovat při menších šarvátkách. Hasiči zase likvidovali požáry kontejnerů, které chytli od zábavné pyrotechniky. Záchytka ve Fakultní nemocnici Bulovka zatím má stále pro opilce připravena volná místa.

foto: Právo/Petr Horník

Pražští policisté v souvislosti s oslavou Silvestra zatím museli řešit pouze menší strkanice. "Je dost opilců, ale jinak je klid," řekla mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. V odpoledních hodinách podle ní policisté zadrželi dva kapsáře, kontrolovali také prodejce pyrotechniky. Problémy pražští policisté očekávají, až se po půlnoci začnou lidé rozcházet. 

Pražští hasiči zatím podle jejich operačního důstojníka museli vyjíždět především kvůli hořícím kontejnerům, do kterých lidé hází pyrotechniku. "Vyjíždíme tak každých 15 minut. Ale zatím je celkem klid, uvidíme, co bude po půlnoci," podotkl operační důstojník.

foto: Právo/Petr Horník

Pyrotechnika utrhla muži prsty

I přes klid v ulicích se ale poslednímu dni v roce nevyhnuly "tradiční" tragédie způsobené manipulací s pyrotechnikou. V Dobrotíně na Jihlavsku se večer zranil třiadvecetiletý muž. Snažil se v garáži vyrobit pyrotechniku na půlnoční oslavu a ta explodovala. Výbuch mu utrhl tři prsty, zbylé dva měl poškozené.

foto: Právo/Petr Horník

Utrpěl také popáleninu dlaně, poranění hlavy a břicha. Nikdo další zraněn nebyl. "Muž utrpěl devastační zranění prstů levé ruky a lehčí poranění hlavy a břicha," upřesnil službukonající lékař krajské záchranné služby Miroslav Havlík.

foto: Právo/Petr Horník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám