Hlavní obsah

Hradeckou ČSSD zmítá skandál s kompromitujícími materiály

Právo, Jiří Ovčáček, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

V sociální demokracii v Královéhradeckém kraji se vyhrotil spor senátora a vicehejtmana Vladimíra Drymla s jeho stranickou kolegyní a šéfkou krajské ČSSD Hanou Orgoníkovou. Dryml měl na ni údajně shánět kompromitující materiály, to ale odmítá a naopak naznačil, že Orgoníková si na něj objednala dehonestující reportáž. Poslankyně žádá, aby se kauzou zabývalo vedení ČSSD.

Článek

Oba vedou už několik týdnů spor kvůli vrchlabské soukromé nemocnici, které Dryml šéfuje. Jako vicehejtman pro zdravotnictví žádá, aby byla zařazena do nemocničního holdingu s tím, že by ji kraj za sto miliónů korun koupil nebo si ji pronajal. Orgoníková to ostře odmítá, Dryml jí na to nedávno veřejně vzkázal, že se "asi zbláznila“.

O tom, že měl Dryml shánět kompromitující informace na Orgoníkovou, informoval v úterý server iDnes. Redakce prý tajně zaznamenala schůzku senátora s člověkem, který se vydával za bývalého policistu. Dryml se měl zajímat o číslo spisu protikorupční policie týkající se Orgoníkové.

Server citoval senátora, že spis se měl týkat kauzy, kdy poslankyně podala trestní oznámení na vedoucí představitele ČSSD. "Mimochodem tam figuroval údajně i Tvrdík a Paroubek,“ řekl podle záznamu Dryml.

Tušil jsem, že jde o provokaci, tvrdí Dryml

Senátor Právu řekl, že předpokládal, že jde o provokaci. "Od samého počátku jsem tušil, že jde o provokaci s jediným cílem, aby se vrazil klín mezi mě, přítelkyni Orgoníkovou i poškodila ČSSD. Bohužel by mělo nás všechny zajímat, jak je možné, že se tady někde manipuluje s politiky obou nejsilnějších politických stran. Připomenu kauza Morava, která měla stejné rysy. A je to záležitost spíše pro tajné služby, než pro mě,“ sdělil včera s narážkou na případ exposlance ODS Jana Moravy. Ten sbíral informace o zelené rebelce Olze Zubové a kvůli skandálu odešel z politiky.

"Nevěřil jsem tomu, že nějaké takové provokace v této zemi jsou možné, bohužel se mi potvrdilo to, co se stalo,“ doplnil Dryml s tím, že na schůzku s provokatérem šel po poradě s právníkem.

"Jednal jsem účelově, protože na radu svého právního poradce jsem se té jedné jediné schůzky zúčastnil a na té schůzce mi bylo vše jasné,“ prohlásil.

Na dotaz Práva, zda tedy poznal, že šlo o provokaci, senátor řekl, že to tušil. "Tušil jsem, protože jsem měl informaci o tom, že k nějaké provokaci vůči mně dojde. K té provokaci došlo. Bohužel se potvrdilo, že se někdo snaží destabilizovat politickou situaci v ČR,“ uvedl.

Orgoníková žádá zásah vedení

"Pokud to je pravda, tak k tomu nemám slov,“ reagovala Orgoníková pro Právo na informaci, na ni měl Dryml shánět kompromitující materiál. Na dotaz, zda by se měl Dryml, pokud se informace ukáže pravdivou, vzdát funkcí vicehejtmana  a senátora, odpověděla, že by to mělo řešit vedení ČSSD.

"To nebudu řešit samozřejmě já, to si myslím, že je na řešení ve vedení strany a nyní bych to neprobírala,“ sdělila.

"Nemám k doktoru Drymlovi napjatý vztah, říkám zcela otevřeně, co si myslím. Pokud má někdo napjatý vztah, tak je to pan doktor Dryml. Nevím až tak, z jakých to je důvodů, mohu se pouze domýšlet. Jinak bych se k tomu nerada vyjadřovala,“ dodala.

Dryml: Nic špatného jsem neudělal

Dryml uvedl, že kvůli kauze nehodlá vyvozovat pro sebe nějaké důsledky. "Neuvědomuji si, že bych spáchal něco nečestného. Spíš by měli zamyslet nad tím lidé, kteří tuto reportáž dělali. Nebyl jsem to já, který tuto schůzku inicioval. To znamená, že tady je nějaká skupina lidí, kteří se snaží rozeštvávat politiky a z toho těžit,“ prohlásil.

"Je to otázka pro mé právníky,“ řekl pak na otázku, zda se hodlá nějak bránit vůči obvinění v tisku.

ČSSD kauza neprospívá

Zděšen je z kauzy člen kontrolního výboru hradeckého krajského zastupitelstva Petr Luska (ČSSD). "Nechápu, co pan Dryml sleduje a koho chce poškodit. Zřejmě poslankyni Orgoníkovou, ale nevím proč. Straně to rozhodně neprospívá. Myslím, že i vnitrostranický boj by měl mít své mantinely a najímání si jakýchsi informátorů mi připadá za hranicí korektnosti. Jsem z toho poněkud zděšen,“ komentoval případ.

Místopředseda poslanců ČSSD a exministr zdravotnictví David Rath, kterému dělal Dryml náměstka, nechtěl kauzu komentovat s odkazem na to, že je pracovně zaneprázdněn.

Dryml byl ve sporu s Orgoníkovou už před říjnovými volbami. Veřejně žádal ČSSD, aby nebyla zvolena šéfkou krajské organizace. Poté kritizoval vznik koalice se SNK ED a lidovci, ale nakonec se s ní smířil a jako vicehejtman v ní zasedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám