Hlavní obsah

Gaze hrozí humanitární krize, Egypt dočasně otevřel hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Mezinárodní výbor Červeného kříže v úterý varoval před prudce se zhoršující situací v Gaze. Izrael, který na Gazu podniká už čtvrtý den nálety, umožnil do pásma vjet kamiónům s humanitární pomocí. Egypt dočasně otevřel hranici v Rafáhu, aby se tudy mohli evakuovat nejvážněji zranění lidé.

Foto: Reuters

Loď poškozená poté, co do ní narazil izraelský rychlý člun.

Článek

Přes přechod v Rafáhu bylo z palestinských nemocnic do Egypta převezeno dalších 11 vážně zraněných pacientů. Celkem už bylo do Egypta přes přechod převezeno 30 lidí.

Mezinárodní výbor Červeného kříže v úterý varoval, že situaci v nemocnicích v Gaze začíná být kritická, protože zařízení nezvládají nápor zraněných. Zraněno bylo přes tisíc lidí, mrtvých je už 375. Je mezi nimi přes 60 žen a dětí. V úterý izraelská bomba zasáhla u Bejt Hanúnu vozík tažený oslem, na kterém jely dvě dívky ve věku 4 a 11 let. Obě zahynuly.

Pásmo navíc ovládl strach z nedostatku základních potravin a před pekárnami se tvořily fronty. Proto Izrael umožnil vjet do pásma stovce kamiónů s pomocí a několika sanitkám.

Otevření přechodu v Rafáhu je však jen dočasné a má sloužit pouze pro evakuaci raněných. Káhira uvedla, že trvale přechod otevře pouze v případě, že i v Gaze bude vládnout palestinský premiér Mahmúd Abbás, a ne radikální hnutí Hamás.

Izraelský člun narazil do lodi s pomocí

Izraelský hlídkový rychlý člun v mezinárodních vodách narazil do člunu Dignity, který přepravoval do Gazy humanitární pomoc po moři. Kapitán izraelské hlídkové lodi uvedl, že člun byl zapleten do teroristických činů. Kapitán Dingnity se pokusil prorazit blokádu u břehů Gazy.

Incident vyvolal velký rozruch, protože k němu došlo v mezinárodních vodách. Na palubě člunu Dignity, který vezl bedny s humanitární pomocí, byla mezi 16 členy posádky i bývalá americká kongresmanka Cynthia McKinneyová a reportér CNN Karl Penhaul. Podle něj izraelská loď pronásledovala člun hodinu a půl a pak do něj několikrát narazila. Izraelské ministerstvo zahraničí popírá, že by šlo o záměr.

Čtvrtý den náletů se veřejné mínění i politici odvracejí od Izraele, který akci obhajuje snahou zastavit ostřelování svého území ze strany radikálních Palestinců. Počet obětí na palestinské straně je mnohem vyšší než na izraelské. Obavy také vyvolává sdělení izraelských politiků a armády, že akce může trvat několik týdnů a toto je jen první fáze.

Hamás možná pozemní válku chce

Izraelský prezident Šimon Peres uvedl, že nevidí důvod, proč Hamás pokračuje v ostřelování Izraele raketami, které nadále zesiluje.

Analytici se domnívají, že Hamás možná doufá v pozemí ofenzívu Izraele, která by Izraeli přinesla větší ztráty také kvůli obtížnému a nyní rozbahněnému terénu Gazy.

Pokud by Hamás bez ohledu na civilní ztráty v pásmu Gazy vzdoroval izraelským úderům delší dobu a zničil by nějakou izraelskou techniku, byť v zanedbatelné míře, mohl by pak konflikt vydávat za vítězství a posílit tak svou pozici. Přesně to se povedlo před dvěma lety Hizballáhu v Libanonu, kde samotné letectvo situaci nezvládlo a veřejné mínění se postupně přiklonilo na stranu Arabů.

Snaha porazit nebo alespoň oslabit Hamás tak nemusí Izraeli vyjít, i když Egypt se zatím na stranu radikálů nestaví, za což je kritizován Hizballáhem a Íránem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám