Hlavní obsah

VIDEO: Silvestr bude mrazivý, po letech bude skutečně ledový leden

Novinky, jas

Silvestr i počátek nového roku bude ve znamení jasné oblohy a nízkých teplot, které budou i přes den setrvávat pod bodem mrazu. O nadcházejícím víkendu by se mělo ještě více ochladit a mrazivé počasí by mělo vydržet minimálně do poloviny ledna. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Článek

Na Silvestra i na Nový rok se můžeme těšit na skoro jasnou oblohu s ranními teplotami mezi minus sedmi a minus 11 stupni Celsia. V horských oblastech mohou teploty klesnout až na minus 13 stupňů. Ani přes den se teploty nedostanou nad bod mrazu a budou se pohybovat v rozmezí minus čtyř stupňů a nuly.

Zejména při silvestrovských oslavách spojených s konzumací alkoholu by si měli lidé dávat pozor na možné prochladnutí a vznik omrzlin, upozornila Dagmar Honsová.

V pátek bude přes naše území procházet slabá studená fronta, která s sebou může přinést sněžení. "Na horách mohou napadnou až dva centimetry sněhu, v nížinách do jednoho centimetru," doplnila Honsová. Páteční ranní teploty budou v intervalu minus šesti a minus deseti stupňů Celsia, denní se vyšplhají na minus pět až minus jeden stupeň.

První lednový víkend až minus 16 stupňů

Další a tentokrát výraznější ochlazení by mělo přijít o prvním lednovém víkendu. Na naše území bude proudit studený vzduch ze severu a ranní teploty poklesnou na minus devět až minus 13 stupňů Celsia, místy může být až minus 16 stupňů. Přes den se musíme připravit na teploty mezi minus sedmi a minus třemi stupni.

Dagmar Honsová upozornila, že nadcházející leden bude podle všeho teplotně podprůměrný. Po třech letech se konečně dočkáme skutečně zimních teplot. Podle dostupných předpovědí by mrazivé počasí s minimem oblačnosti mělo vydržet minimálně do poloviny ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám