Hlavní obsah

Sarkozy chce zachránit další mír, svolal schůzku o Gaze

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který bude ještě dva dny předsedat Evropské unii, se v pondělí rozhodl narychlo svolat do Paříže ministry zahraničí členských zemí EU. Budou se zabývat krizí v pásmu Gazy a hledat mírová řešení situace. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg kvůli tomu podle ČTK zrušil dovolenou.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Izraelská armáda už třetí den vede ofenzivu proti radikálnímu islámskému hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, z něhož radikálové ostřelují izraelské území. Operace si už vyžádaly více než 300 obětí. Izrael zdůrazňuje, že jeho akce jsou reakcí na útoky radikálů. EU v minulých dnech obě strany vyzvala k uklidnění situace.

Francie během svého předsednictví 27člennému bloku v uplynulých měsících svolala hned několik mimořádných schůzek, včetně těch na nejvyšší úrovni. Příčinou byl rusko-gruzínský konflikt či finanční krize a její dopady na evropskou ekonomiku.

Nicolas Sarkozy při závěrečných řečech shrnující francouzské předsednictví v Bruselu a Štrasburku v prosinci vyzdvihl právě svou angažovanost při srpnovém konfliktu na Kavkaze. Teď dal najevo, že se chce i nadále angažovat ve zprostředkování míru mezi Palestinci a Izraelem. V pondělí kvůli tomu hovořil s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, počátkem ledna se zase chystá ve francouzské metropoli setkat s šéfkou izraelské diplomacie Cipi Livniovou.

 Předsednickou roli v EU převezme 1. ledna od Francie Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám