Hlavní obsah

Neviditelný Kim se zase objevil na veřejnosti

– SOUL
Novinky, rei

Komunistický vůdce Kim Čong-il se zase objevil na veřejnosti. Alespoň to tvrdí severokorejská státní agentura KCNA. Jihokorejci s Američany se domnívají, že Kim v srpnu prodělal mrtvici. Údajně se zotavuje. Severní Korea proklamuje, že vůdce je aktivní a drží otěže jako doposud. Dokládá to nicneříkajícími fotografiemi Kima, tu při návštěvě farmy, tu v kasárnách. Datum pořízení snímků však není jisté. Teď se prý Kim objevil na koncertě a lidé mu provolávali slávu.

Foto: KCNA , Reuters

Severní Korea opakovaně vyvrací spekulace o stavu Kim Čong-ila poskytováním jeho fotografií. Tento snímek je z předchozích týdnů.

Článek

Stejně jako v předchozích případech je obtížné říct, zda Kima skutečně někdo viděl. „Když se objevil, celé auditorium propuklo v bouřlivé ’hurá’ a nadšeně ho vítalo,” uvedla KCNA. Kdy a kde se koncert odehrál, nedodala. Tentokrát nezveřejnila ani fotografie.

Jihokorejské úřady upozornily, že by to bylo poprvé, co se Kim objevil na veřejné akci. Dříve se uvádělo, že navštívil fotbalové utkání, zahraniční zpravodajské agentury to ale později zpochybnily.

Agentura Reuters napsala, že přestože je Severní Korea jednou z nejuzavřenějších zemí na světě, většina jejích obyvatel se doslechla, že jejich vůdce je nemocný. Kimova nemoc vznesla otazníky ohledně jeho nástupce a kdo za něj činí klíčová rozhodnutí, včetně těch, která se týkají jaderného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám