Hlavní obsah

VIDEO: Vychutnejte si zimní piknik ve vlastním sněhovém iglú

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro amatérské zahradníky a venkovní kutily je zima nejhorší roční období. Okolí domu zapadá sněhem a zdánlivě není, co na něm vylepšovat. V zimním období utichají i nepsané mezisousedské soutěže o to, kdo přijde s lepší novinkou. Překvapte letos sousedy i děti neobvyklým zimním doplňkem. Až napadne sníh, postavte si na zahradě iglú.

Článek

Stavba iglú je skvělý způsob, jak zabavit děti například na chalupě, když cesta zapadne sněhem a k civilizaci je daleko. Může to být ale i netradiční místo pro zimní piknik s přáteli. Iglú totiž chrání před větrem a je v něm překvapivě mnohem tepleji než venku. Přitom za stabilního počasí může vydržet i několik dní.

Variant pro vybudování typického obydlí Eskymáků je sice několik, asi nejznámější a nejvhodnější pro zimu v českých podmínkách jsou však následující dvě.

Co budete potřebovat
dostatek sněhu (mokrého, ne prašanu)
lopatu
teplé rukavice
kolečka pro navážení sněhu
pilu
formu na sněhové kvádry (varianta č. 2)
1. varianta: Dřina na konec

Varianta číslo jedna je vhodnější spíše pro méně zručné a trpělivé jedince a hodí se v období, kdy doopravdy mrzne.

Postup: Nejprve je třeba vyznačit kruh určující průměr budoucího iglú, například pomocí barevného spreje. V příštích hodinách je pak nutné dovnitř kruhu navršit co největší hromadu sněhu. Jednotlivé vrstvy se pečlivě udusávají a prolévají vodou.

Celá kopule se nakonec uhladí, poleje vodou a nechá se nejméně přes noc zmrznout. Opravdová dřina přijde teprve na druhý den.

Pilou se vyřízne otvor, a tím se pak postupně "vydloubává" sníh z vnitřku iglú. Přitom je nutné dávat pozor, aby se nepoškodily stěny, a ty zůstaly dostatečně silné. Jako pomoc se bude hodit malá lopatka a asistence osoby, která bude průběžně likvidovat vyhloubený sníh.

2. varianta: Pro architekty (viz. video)

Při druhé variantě je nejprve nutné najít vhodnou formu na sněhové cihly. Samozřejmě nejlepší je vyrobit si ji podle vlastních představ z dřevěných prken. Komu to však připadá příliš pracné, může se doma porozhlédnout a najít formu už hotovou - hodí se například kbelík, hluboký vyřazený šuplík nebo třeba plastová krabice od středního balení prášku na praní.

Postup: Stejně jako při první variantě vybereme místo stavby a vytyčíme její průměr. Pak jde jen o to, sehnat co největší množství sněhu, a to pomocí koleček nakupit poblíž vybraného místa.

Pak už začíná samotný proces stavby. Formy se pěchují sněhem, aby vznikly úhledné a stejné sněhové kvádry. Ty se pak rovnají po obvodu kruhu co nejtěsněji u sebe, aby iglú co nejlépe izolovalo. Spáry se vycpávají mokrým sněhem.

Kopulovitého tvaru se dosáhne buď tak, že se s každým kruhem se kvádry mírně posouvají dovnitř a co uvnitř přebývá, zarovná se pilou, nebo se kvádry seříznou ještě před usazením našikmo vespod. Poslední kostka, která iglú uzavře, se speciálně vytvaruje tak, aby přesně zapadla do otvoru.

Pilou se pak jen vyřízne otvor, ke kterému je možné ze zbývajících kvádrů přistavět tunel, aby dovnitř netáhlo.

Tip: Při budouvání iglú myslete i na interiér a vlastní pohodlí. Bude-li to možné, vytvarujte uvnitř židličky, stolek či ledový bar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám