Hlavní obsah

VIDEO: Neschválení zahraničních misí je pitomost zločinného charakteru, říká Zeman

Novinky, rei, vm
PRAHA
Aktualizováno

Sociálnědemokratický expremiér Miloš Zeman v předtočeném diskusním pořadu Partie v televizi Prima odsoudil nepřijetí plánu ministerstva obrany o zahraničních misích českých vojáků v příštím roce. Plán ve Sněmovně neprošel díky zamítavému stanovisku sociálních demokratů. Podle Zemana to dokládá, že v ČR se v uplynulém roce nedělá politika, ale politikaření.

Článek

Pořad se natáčel v pražské kanceláři Sdružení přátel Miloše Zemana. Někdejší předseda vlády to okomentoval slovy, že chce přátelům udělat radost a hned se pustil do současných politiků.

Na otázku, jaká byla česká politika v roce 2008, odpověděl: „Trochu bych zpochybnil, zda je to vůbec politika. Politika je uskutečňování nějakého programu a nějaké systematické úsilí o jeho prosazení. Já jsem v roce 2008 nic takového neviděl. Co se provozuje, je politikaření, kšefty, koryta...“

Na poznámku, že to samé se vytýkalo i jemu řekl, že za jeho vlády se podařila privatizace bank, profesionalizace armády a další.

Dodal, že nic se v končícím roce nepovedlo ani současné opozici. „Ta zablokovala vyslání jednotek do Afghánistánu, které jsem tam vyslal. Je to hloupost kombinovaná se zbabělostí,“ řekl. Podle Zemana jsou věci, o kterých nelze obchodovat.

Zeman: nestarají se o dlouhodobý efekt

Tím, že bojujeme proti teroristům, za prvé snižujeme riziko, že nás napadnou na území ČR. To riziko není malé, vezměte si útoky v Madridu, Londýně, nedávno v Bombaji... Druhým argumentem je, že máme profesionální armádu. Co má dělat? Sedět na zadku a vyorávat brambory? Za třetí: nemůžeme spojencům odpírat pomoc. Jednou ji můžeme potřebovat,“ pokračoval Zeman.

„Představa sociální demokracie je populistická a krátkodobá. Nestarají se o to, jaký to bude mít dlouhodobý efekt,“ dodal.

Expremiér doplnil, že možný obchod ODS s ČSSD schválení Lisabonské smlouvy za přijetí smluv o americkém radaru v ČR, není přijatelný. Zeman je s výhradami pro Lisabon, v případu radaru však podle něj USA a česká vláda „dělá z lidí blbce“. Podle něj je radar zamířen proti Rusku a nikoliv Íránu a dalším zemím. To je podle něj chyba, Rusko by mělo být partnerem v boji proti terorismu.

„Základní konflikt 21. století bude s islámským fundamentalismem, zejména až fundamentalisté získají jadernou bombu, k tomu jim stačí kufr. V té souvislosti opakuji, že stahování vojsk z Afghánistánu je pitomost, která dosahuje až zločinného charakteru,“ vysvětlil.

Paroubek: Vláda s ČSSD nevedla o misích diskusi

Na Zemanova slova ostře reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj Zeman bezvýhradně podporuje Topolánkovu pravicovou vládu, což dokazují i jeho názory na vysílání vojáků do misí.

"Pokud by měl Miloš Zeman více informací, než z teletextu, pak by musel vědět, že ČSSD již v květnu tohoto roku pomohla několika svými poslanci vládě, která neměla dostatek svých vlastních hlasů, se schválením zahraničních misí a to s hlasitě sdělenou výhradou, že pokud vláda nebude s ČSSD o jejich podobě vést diskusi, nebude se podobná vstřícnost opakovat," uvedl Paroubek v tiskové zprávě.

"Vláda však arogantně spoléhala na to, že postaví ČSSD doslova ke zdi tím, že nechá schválení misí na poslední chvíli a bude ji skrze média a nátlakové metody vydírat, aniž by se sociální demokracií vedla během roku seriózní diskusi," dodal předseda ČSSD.

Paroubek: Zeman je jestřáb

Paroubek v prohlášení také píše, že respektuje právo Zemana mýlit se. "Nicméně, vždy, když ho v poslední době poslouchám, začnu se těšit na důchod: zapomínat na své vlastní chyby, nečíst zprávy, které se mi nelíbí, rozdávat rozumy a nemít žádnou odpovědnost," uvedl Paroubek.

"Co se týče jeho názoru, Miloš Zeman má zcela výstřední 'vojensko-strategické' úvahy, mezi něž patří i nápad provést preventivní vojenský úder na Irán, čímž zaskočil i největší jestřáby Pentagonu, kteří již opustili sto let starou doktrínu 'velkého klacku' Theodora Roosevelta, neboť i oni ví, že svět se již změnil a politické náklady na takovou akci mnohonásobně předčí výsledky," uvedl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám