Hlavní obsah

Němci zmařili útok pirátů na egyptskou loď 

Německé námořnictvo překazilo pokus somálských pirátů o unesení egyptské lodi nedaleko somálských břehů. S odvoláním na německou armádu o tom informovala BBC. Japonsko oznámilo, že rovněž uvažuje o vyslání lodí na pomoc v boji proti pirátům. Do somálských vod zamíří také čínská válečná plavidla.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Egyptské lodi prý přispěchala na pomoc německá fregata Karlsruhe, jež proti pirátům vyslala vrtulník. Při akci v Adenském zálivu bylo zatčeno šest somálských pirátů, kteří však byli posléze na pokyn německé vlády propuštěni. Němečtí diplomaté BBC řekli, že piráti by byli zadrženi jen v případě, pokud by chtěli poškodit německé cíle.

Německý parlament minulý týden schválil misi, která má u Afrického rohu podpořit první námořní operaci EU s názvem Atalanta. Do boje proti pirátům tak Německo nasadí až 1400 mužů a právě fregatu Karlsruhe.

Do zásahů proti pirátům řádícím u somálských břehů se podle agentury Reuters patrně zapojí i Japonsko. Japonský premiér Taró Aso dal ministrovi obrany Jasukazu Hamadovi pokyn, aby uspíšil debaty o tom, jak by se mohly ozbrojené síly země zapojit do boje proti pirátství, řekl reportérům vládní mluvčí.

Vyslání armády na tuto misi by se z právního a diplomatického hlediska mohlo pro Japonsko, jehož vojenské aktivity v zámoří tvrdě omezuje pacifistická ústava z období po druhé světové válce, stát tvrdým oříškem.

K somálským břehům dnes podle agentury AP zamíří také čínská válečná plavidla s příslušníky speciálních sil na palubě, vybavená raketami a vrtulníky. Je to vůbec poprvé, co Čína vyslala na misi lodě, které by se mohly zapojit do bojů tak daleko od jejích teritoriálních vod.

Somálské vody a jejich okolí už křižují také vojenská plavidla zemí NATO a Evropské unie a také Spojených států, Indie a Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám