Hlavní obsah

Izrael se nechce nechat ostřelovat raketami z Gazy, proti Hamásu zasáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael připravuje vojenskou operaci proti palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu pásmo Gazy, oznámil v noci na pondělí generál Amos Gilad s tím, že nyní se jen rozhoduje o vhodném momentu úderu a jeho síle. Má jít o odvetu za obnovené ostřelování jihu Izraele palestinskými raketami Kásam. I oba izraelští kandidáti na premiéra Cipi Livniová a Benjamin Netanjahu vyzývají k zásahu. Podle listu Ha´arec však armáda zatím žádné rozkazy nevydala.

Článek

"Připravujeme svou odpověď na hrozby Hamásu, ale ještě musí být rozhodnuto, kdy k ní dojde a v jakém rozsahu bude," řekl izraelskému rozhlasu generál Gilad, jenž je hlavním poradcem ministra obrany Ehuda Baraka. 

"Úder je třeba vždy pečlivě připravit, je to jako u chirurgické operace," dodal a varoval, že je nutné se vyvarovat civilních obětí z řad žen a dětí.

Na Izrale dopadly desítky paletinských raket

Izraelská vláda v neděli jednala o způsobech, jak čelit pokračujícímu ostřelování izraelských obcí z pásma Gazy, které bylo obnoveno okamžitě po skončení příměří. V sobotu bylo na Izrael vypáleno třicet raket a minometných granátů. V neděli rakety zasáhly jeden dům ve městě Sderot.

Řada ministrů na nedělní schůzce médií podporovala ráznější zásahy proti palestinskému ostřelování. K tvrdému postupu vůči Hamásu vyzývají i oba kandidáti na budoucího izraelského premiéra Cipi Livniová a Benjamin Netanjahu. Hamás by podle nich měl být v pásmu Gazy odstaven od moci, byť dosavdní předseda vlády Ehud Olmert před rázným postojem varoval.

Rozkazy dosud nebyly vydány

Podle listu Ha´arec však ještě armáda nenařídila ani přípravu operace v pásmu Gazy, i když ofenzívu deník nevyloučil v případě, že ostřelování izraelského území zesílí. Gazská divize však dosud nedostala žádné rozkazy k pozemní operaci.

Zatím jsou nasazeny pouze vrtulníky, při jednom vzdušném útoku byl zabit jeden z palestinských radikálů. Podle vojenských velitelů bude ofenzíva vedena především ze vzduchu. Izrael nadále zvyšuje připravenost k akci a posiluje ochranná opatření proti palestinským raketám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám