Hlavní obsah

Lidovci se chtějí zbavit nespolehlivého poslance Hovorky

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda, Jiří Ovčáček

Část poslaneckého klubu KDU-ČSL po hlasování o poplatcích ve zdravotnictví prohlásila, že chce, aby se Ludvík Hovorka vzdal poslaneckého mandátu. Podle předsedy klubu Pavla Severy poslancům vadí, že na něj při hlasování není spolehnutí. Hovorka Právu řekl, že v žádném případě.

Článek

Poslanec Ludvík Hovorka se zdržel hlasování a vládní koalici tak nepomohl podržet poplatky.

Předseda klubu Pavel Severa novinářům řekl, že pokud Hovorka neodejde, nezbude KDU-ČSL nic jiného než jít do opozice. Hovorka, který patří k nejdůslednějším koaličním rebelům, je zastáncem výrazného omezení zdravotnických poplatků. V pátek navíc nepodpořil ani vládní plán zahraničních misí armády v příštím roce.

"Já nevím, proč bych se měl vzdávat mandátu," řekl Hovorka novinářům. "Dlouhodobě nedodržuje politiku KDU-ČSL, za kterou byl zvolen, a zpronevěřuje se programu a poškozuje tím politiku jednak KDU, (jednak) celé koalice," řekl o něm Severa. Poslanec Jiří Carbol naopak stojí za Hovorkou.

Důsledný rebel

Hovorka již dříve častokrát hlasoval spolu s opozicí. I díky němu sociální demokraté a komunisté prosadili zákaz prodloužení vojenských misí v zahraničí. Do poslední chvíle ho jeho straničtí kolegové na zasedání klubu přemlouvali. "Pokud bychom nebyli schopni dodržet počet hlasů koalice, pak bychom museli panu premiérovi sdělit, že jsme nuceni díky tomu odcházet do opozice, protože nejsme schopni tyto hlasy garantovat," prohlásil Severa. Klub KDU-ČSL má i s Hovorkou 13 poslanců.

Hovorka řekl, pro zahraniční mise nehlasoval, protože s nasazením v Afghánistánu a Iráku nesouhlasí, což tvrdí dlouhodobě. O poplatcích hlasoval v souladu s klubem, uvedl. Na varování Severy, že lidovci mohou odejít z vlády, nechtěl reagovat. "To je věc rozhodnutí předsednictva a to já nebudu komentovat," poznamenal.

Ludvík Hovorka

-narozen 13. června 1963 v Uherském Hradišti

-vystudoval Stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně (obor konstrukce a dopravní stavby)

-do roku 1990 pracoval jako projektant

-členem lidové strany je od roku 1990

-od roku 1990 byl 12 let starostou obce Šumice (Zlínský kraj)

-2000 až 2004 - člen zastupitelstva Zlínského kraje

- od roku 2002 - člen Poslanecké sněmovny. V minulém volebním období byl členem hospodářského výboru, v současné době je místopředsedou výboru pro sociální politiku a členem výboru pro zdravotnictví.

Hovorkův hlas například také pomohl koncem října opozici zamítnout novelu zákona o zápisech vlastnických práv do katastru nemovitostí. Hovorkovi na ní vadilo, že zdražuje zápisy do katastru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám