Hlavní obsah

Když se Wolfova kauza nevyšetří, bude hlasování o nedůvěře, hrozí Paroubek

– PRAHA
Novinky, jas, jov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se na páteční tiskové konferenci varoval, že nebude-li kauza bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, vyšetřena, vyvolá jeho strana hlasování o nedůvěře vládě. Podezírá ministr vnitra Ivana Langera z toho, že do vyšetřování zasahuje.

Článek

„Není pravdou, že by útvar ukončil prověřování, které nadále probíhá a státní zástupce je o tomto stavu informován,“ uvedl ve středu v tiskovém prohlášení mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Česká televize v úterý informovala, že protikorupční policie navrhla jeho stíhání v souvislosti se zneužitím části dotace pro jeho firmu UT 2002. Policisté následně toto tvrzení popřeli.

Skřepek kritizoval mluvčího ostravského státního zastupitelství Davida Bartoše, z jehož informací ČT vycházela. "Je proto nepochopitelné z jakého důvodu se státní zastupitelství, ústy svého mluvčího, vyjadřuje v rozporu s reálným stavem věci a bez jakéhokoliv předchozího projednání s policejním orgánem,“ sdělil.

Paroubek v pátek řekl, že pokud bude Wolfova kauza "zametena vládou pod koberec", vyvolají sociální demokraté hlasování o nedůvěře kabinetu i v době českého předsednictví Radě EU. Strana ale současně nabízí vládě dohodu a stanovila podmínky, za nichž hlasování o nedůvěře nevyvolá. Jednou z nich je například závazek koalice, že na podzim 2009 se uskuteční předčasné volby.

Chce odvolání Langera

Paroubek ostře napadl ministra vnitra Ivana Langera a požádal, aby jej premiér odvolal. Langer prý "svými vyjádřeními v televizi označoval postup státních zástupců za lživý," čímž podle Paroubka nepochybně zneužil svého politického postavení.

"Jakékoliv podezření o zasahování či politickém ovlivňování práce státních zástupců v Ostravě v kauze poslance Wolfa bude důvodem pro přerušení jednání o průběhu českého předsednictví a také povede k žádosti o vyslovení nedůvěry vládě" zakončil své vystoupení Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám