Hlavní obsah

S koncem příměří přilétly do Izraele další rakety z Gazy

GAZA
Aktualizováno

Šestiměsíční příměří v pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinskými politickými frakcemi vedenými radikálním hnutím Hamás v pátek skončilo. Po relativním klidu v pásmu Gazy a kolem něj se tak zvyšuje pravděpodobnost eskalace přeshraničního násilí. Již krátce po ukončení příměří vystřelili Palestinci z Gazy na jižní Izrael dvě rakety, které si však nevyžádaly žádné oběti.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Kouřová stopa po palestinské raketě vypálené z pásma Gazy

Článek

Hamás a další militantní skupiny v pásmu Gazy oznámily, že jsou připraveny na jakékoliv vystupňování ozbrojeného násilí a na případné útoky z Izraele namířené proti Gaze. Jejich ozbrojenci prý během šestiměsíčního příměří absolvovali výcvik.

Krátce po tomto oznámení Palestinci z Gazy odpálili na jižní Izrael dvě rakety, které ale podle izraelských vojenských zdrojů pouze poškodily jeden automobil. K odpálení střel se pak přihlásil Islámský džihád, který prohlásil, že šlo o odvetu za smrt jednoho z jeho členů, jehož v úterý ve městě Džanín na západním břehu Jordánu zabila izraelská armáda.

Hamás ve čtvrtek prohlásil, že příměří nebude prodlouženo, protože Izrael nedodržel své závazky, mezi něž patří především zrušení blokády pásma Gazy, které je zcela odříznuto od světa a zásobováno podzemními tunely vedoucími do Egypta.

Izrael uvedl, že pásmo Gazy uzavřel kvůli neustálému vystřelování raket. Palestinci rakety odpalují s novou intenzitou zejména od začátku listopadu, kdy izraelská armáda podnikla omezenou operaci zaměřenou na zničení jednoho tunelu.

Izrael nevyloučil, že v případě pokračování ostřelování podnikne proti pásmu vojenskou operaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám