Hlavní obsah

Topolánek napíná, změny ve vládě oznámí později

Právo, Novinky, jov, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek prohlásil, že změny na některých ministerských postech neoznámí tento týden, jak uvedl v úterý, ale později. Není vyloučeno, že to bude až po Vánocích. Podle premiéra je potřeba, aby změnám předcházelo jednání koalice i špiček ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

"Řekl jsem, že oznámím ty změny do Vánoc, nicméně tomu musí předcházet koaliční jednání a musí tomu předcházet zásadnější jednání politického grémia ODS,“ řekl Topolánek v Londýně na otázku novinářů, zda v pátek oznámí změny ve vládě.

"Pokud to stihnu, tak to oznámím, ale nic neslibuji, nechci se nechat tlačit do kouta. Je to moje rozhodnutí, to stejně proběhne zřejmě v prvním lednovém týdnu, takže já si nechávám možná i ty vánoční svátky, abych to vydiskutoval s těmi lidmi, abych případně ty změny provedl. Myslím, že to není otázka života a smrti té vlády, takže v tomto smyslu po mně nechtějte žádné datum,“ řekl premiér.

Topolánek přitom v úterý prohlásil, že avizované změny v kabinetu by chtěl s menšími koaličními stranami vyřešit ještě v tomto týdnu. Konkrétní ministry, jichž by se měla výměna týkat, premiér neuvedl s tím, že se svou představou hodlá seznámit nejprve partnery ve vládě.

Filipiová místo Julínka? Prý nesmysl

"Je to úplný nesmysl a vůbec netuším, jak to vzniklo. Beru to jako legraci. Já se tím bavím, jenom manžel šílí, protože se ho v práci pořád vyptávají,“ reagovala ve čtvrtek na dotaz Práva senátorka Daniela Filipiová (ODS) na spekulace, že právě ona by měla ve vládě nahradit ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Ten v tu chvíli seděl vedle ní a rozesmál ji, když hlasitě zvolal: "Právě si předáváme funkci!“

Senátorka naprosto odmítá úvahy, že by se měla stát ministryní proto, že je žena. "Na tuto strunu už vůbec nehraji,“ dodala.

V kuloárech se mluví také o tom, že by mohl skončit ministr pro legislativu Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který by podle některých zdrojů mohl odejít na diplomatický post v USA. "Nedostal jsem žádnou takovou nabídku a o nic podobného neusiluji,“ řekl Právu Svoboda. Podle něj v KDU-ČSL není vůle ke změnám.

Anketa

Který z členů vlády je podle vás nejvíce zralý na výměnu?
Petr Nečas
1,7 %
Alexandr Vondra
3,4 %
Ivan Langer
35,7 %
Karel Schwarzenberg
1,4 %
Vlasta Parkanová
2,2 %
Martin Říman
0,5 %
Tomáš Julínek
19,7 %
Jiří Pospíšil
0,4 %
Miroslav Kalousek
1,7 %
Ondřej Liška
0,7 %
Aleš Řebíček
2,5 %
Petr Gandalovič
0,5 %
Václav Jehlička
0,5 %
Cyril Svoboda
0,4 %
Džamila Stehlíková
21,6 %
Martin Bursík
1,6 %
Jiří Čunek
5,5 %
Celkem hlasovalo 7555 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám