Hlavní obsah

Protikorupční policie navrhla stíhat poslance Wolfa

PRAHA

Protikorupční policie navrhla stíhat bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa a další čtyři osoby pro úvěrový podvod a porušování autorských práv. Informovala o tom Česká televize (ČT). Případ souvisí s dotací 4,5 miliónu korun, kterou před čtyřmi lety dostala Wolfova firma UT 2002 od ministerstva životního prostředí.

Foto: ČTK

Poslanec Petr Wolf

Článek

Kvůli neoprávněně vyplaceným fakturám, fiktivním nákladům a pracím opsaným z internetu prý podle ČT vznikla škoda přes 3,3 miliónu korun. Pokud bude Wolf obviněn a postaven před soud, hrozí mu za úvěrový podvod až osm let vězení, uvedla ČT.

Třetina z dotace byla podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a ministerské kontroly vyplacena neoprávněně, uvedla již dříve ČT. "Mohu potvrdit, že prověřování společnosti UT 2002 se již chýlí ke konci. Očekávám, že nějaké rozhodnutí by mohlo padnout v lednu," řekl ČT mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě David Bartoš řekl, že policisté předali spis dozorujícímu státnímu zástupci. "Ten si vyhradil, že o věci samotné, poté co se seznámí se spisovým materiálem, rozhodne vlastním usnesením," dodal Bartoš. Případ má na starosti státní zástupce Martin Fraš, který má nyní dovolenou, po návratu by měl rozhodnout, zda vyhoví návrhu policie na zahájení trestního stíhání a zda sněmovnu požádá o vydání poslance Wolfa.

„Nevím o tom nic,“ reagoval v úterý večer Wolf pro Novinky těsně po příletu z Afghánistánu na krok protikorupční policie.

Wolf v červnu vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD s tím, že se ho při únorové volbě prezidenta prý snažil vydírat šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Později odešel i ze strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám