Hlavní obsah

Tamilští tygři vedou poslední bitvu, tvrdí srílanská armáda

COLOMBO

Srílanská armáda v úterý oznámila, že útočí na hlavní město separatistů z organizace Tygři osvobození tamilského Íllamu. Podle armádního sdělení v prudkých bojích padlo 120 tamilských povstalců a 25 vládních vojáků. Dalších deset vojáků je pohřešováno.

Článek

Boje vypukly u dvou vesnic na poloostrově Jápané a v oblasti kolem faktického hlavního města Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE) Kilinočči. Vojáci se snaží již několik měsíců získat kontrolu nad politickou metropolí tamilských ozbrojenců a v úterý zaútočili na poslední obranné linie povstalců, řekl mluvčí armády Udaja Nanajákkara.

Údaje z armádních zdrojů obvykle nelze ověřit z nezávislých zdrojů, protože do oblastí bojů nemají novináři přístup. Stejně tak zatím nebylo možné kontaktovat povstalecké vedení.

Srílanská vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho letos jednostranně vypověděla příměří dojednané v roce 2002, které podle ní separatisté využívali pouze k přezbrojení. V posledních měsících dosáhla vládní vojska proti povstalcům významných úspěchů a jimi ovládané území podstatně zredukovala.

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 a jejich cílem je vytvoření samostatného tamilského státu Ílam na severu a východě Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám