Hlavní obsah

Rakousko uvažuje o nákupu českých bitevníků L-159

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakouská armáda zvažuje, že by si náhradou za své zastaralé cvičné stroje pořídila české bitevníky L-159. Při návštěvě České republiky to v pondělí řekl náčelník rakouského generálního štábu Edmund Entacher. Dodal však, že nákup tuzemských letounů je pouze jednou z možných variant.

Článek

V příštím roce přijedou do ČR rakouští piloti a další experti, aby se na stroje z Aera Vodochody podívali. České letectvo má přes sedm desítek těchto podzvukových letadel, která jsou vybavena moderní elektronikou. Armáda ale zdaleka nevyužívá všechny a přebytečných letadel by se ráda zbavila. Většina vyrobených L-159 je však v jednosedadlové, pro výcvik pilotů tedy méně vhodné verzi.

"Probírali jsme některé jejich technické parametry i vlastní použití," poznamenal náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

Letadla zatím vlastní pouze české armáda

Rakousko používá jako cvičný stroj už 39 let stará letadla Saab 105, kterých má k dispozici čtyři desítky. Poté, co se na přelomu tisíciletí rozhodlo nahradit švédské stíhačky Drakken moderními Eurofighter Typhoon, hledá nyní v celé Evropě nový systém cvičných strojů, vysvětlil Entacher. "Nebude záležet jen na technických parametrech, ale i na tom, co nám dovolí rozpočet," dodal.

České letectvo je zatím jediné, které L-159 z Aera Vodochody využívá. Snahy stroj prodat do dalších zemí zatím nebyly úspěšné.

V současnosti jsou zřejmě nejdál komplexní vyjednávání, v jejichž rámci by ČR získala tři transportní letadla CASA-259M výměnou za několik bitevníků, které by se nakonec měly dostat do Bolívie.

Reklama

Výběr článků

Načítám