Hlavní obsah

Americký podvodník napálil i evropské banky, přišly o miliardy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři velké evropské banky přišly o miliardy dolarů kvůli podvodu amerického finančníka Bernarda Madoffa. Ten připravil investory až o padesát miliard dolarů, tedy téměř bilión korun. Informovala o tom BBC.

Článek

Největší španělská banka Santander, která vlastní mimo jiné i tři britské banky, měla v Madoffových fondech 3,1 miliardy dolarů (asi 60 miliard korun). Francouzská banka BNP Paribas předpokládá, že mohla přijít o 460 miliónů dolarů, tedy téměř devět miliard korun.

Ozvala se i švýcarská banka Reichmuth & Co, která měla vůči fondům expozici ve výši 325 miliónů dolarů (přes šest miliard korun).

Na jeden z největších investičních podvodů v historii upozornila americká policie již minulý týden v pátek. Finančník a zároveň někdejší šéf akciového trhu Nasdaq Bernard Madoff měl využít takzvaného Ponziho schématu, ve kterém připravil investory nejméně o 50 miliard dolarů.

Ponziho schéma:
Výraz vznikl podle Charlese Ponziho, který postup poprvé použil. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři, přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí.

Američan byl již minulý týden zadržen. Madoffova kauce byla stanovena na deset miliónů dolarů (asi 195 miliónů korun). Žalobci tvrdí, že mu hrozí až dvacet let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám