Hlavní obsah

ČSSD navrhne pokles snížené sazby DPH na šest procent

Aktualizováno

Sociální demokraté chtějí na začátku příštího roku navrhnou Sněmovně pokles snížené sazby DPH na šest procent. Sazba je nyní devět procent. V České televizi to v neděli řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Snížení by mělo být jen dočasné - na dva roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Krok by podle něj měl podpořit růst poptávky. Sobotka si představuje, že snížením sazby by klesly ceny potravin a  lidé by měli více peněz na utrácení. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) označil takový předpoklad za naivní.

"Stávající vláda zvedla sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent. My se domníváme, že by stálo za to na dva roky sníženou sazbu opět snížit někam zhruba na šest procent tak, abychom opět podpořili domácí poptávku. Snížilo by to například ceny potravin a ceny některého dalšího zboží a mohlo by to v době ekonomické krize pomoci," uvedl Sobotka.

Pokud snížená sazba klesne, nelze ale podle Nečase očekávat, že klesnou ceny, obchodníci si o tuto sumu zvýší marže. To potvrdil v debatě i přítomný ekonom. Obchodníci zvedají ceny rychle, pokud je ale mají snižovat, příliš se do toho nehrnou.

Schodek rozpočtu by mohl být až 70 miliard

Nečas, podobně jako už dříve ministr financí Miroslav Kalousek přiznal, že deficit rozpočtu na příští rok ve výši 38,1 miliardy korun, který minulý týden, schválila Sněmovna, není reálný. Mohl by se prohloubit až na 70 miliard. Vše závisí na ekonomickém růstu, který ale nikdo není schopen předpovědět

"Těch 70 miliard korun bych viděl jako horní strop, přes který bychom neměli jít," prohlásil. Pokud by se ale česká ekonomika kvůli finanční krizi dostala příští rok do recese, tak by schodek podle něj mohl být i vyšší.

Schválený rozpočet počítá s růstem HDP alespoň tři procenta, to ale vzhledem ke krizi není reálné.

Podle Sobotky je vláda v reakci na přicházející krizi pasivní a měla by přijímat mnohem více opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám