Hlavní obsah

Topolánek je statečný muž, prohlásil Sarkozy

BRUSEL

Vítězství premiéra Mirka Topolánka v boji o vedení ODS je skvělou zprávou pro Evropu. Prohlásil to v pátek v Bruselu na závěr summitu Evropské unie francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní společenství předsedá a v příštím pololetí předá štafetu Čechům.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Mirek Topolánek s Nicolasem Sarkozym na summitu EU v Bruselu

Článek

"Samozřejmě, že (EU) bude v dobrých rukách... Bude ve velmi dobrých rukách," řekl Sarkozy o nadcházejícím českém předsednictví. Šéfa českého kabinetu také označil za statečného muže.

Boj o post šéfa hlavní vládní strany totiž vyhrál (Topolánek) i přesto, že řekl, že je pro ratifikaci lisabonské smlouvy, poznamenal Sarkozy. Francouzský prezident tím narážel na skutečnost, že mezi českými občanskými demokraty je řada euroskeptiků a odpůrců smlouvy, která má změnit chod a rozhodování unijních institucí.

"Co to ukazuje? Ukazuje to, že v euroskeptických zemích musejí být šéfové států a vlád odvážní," prohlásil Sarkozy.

České předsednictví podpořil už před časem. Po setkání s Topolánkem koncem října českého premiéra ujistil, že neplánuje žádné pravidelné summity zemí eurozóny v době českého předsednictví. Vyvracel tak tehdy mimo jiné spekulace některých evropských listů, že by tímto způsobem mohl do jisté míry zastínit české předsednictví i po skončení francouzského.

"Přeji českému předsednictví hodně štěstí," dodal na dnešní tiskové konferenci po skončení posledního plánovaného summitu za francouzského předsednictví.

Reklama

Související články

Sarkozy plně podpořil české předsednictví EU

Plnou podporu českému předsednictví EU vyjádřil v pátek v Paříži francouzský prezident Nicolas Sarkozy po pracovním obědě s českým premiérem Mirkem Topolánkem...

Výběr článků

Načítám