Hlavní obsah

Bývalý šéf burzy zpronevěřil 50 miliard dolarů

Novinky, toh

Spojenými státy hýbe jeden z největších podvodů v historii. Policie zadržela investora a bývalého šéfa akciového trhu Nasdaq Bernarda Madoffa kvůli údajnému zpronevěření až 50 miliard dolarů (téměř biliónu korun). Podle obžaloby totiž sedmdesátiletý muž o svých obchodech lhal. V pátek o tom informovala BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Američan měl údajně brát peníze od nových investorů k vyplacení těch starých. Peníze měl však zneužít. Jeho právník uvedl, že s těmito „nešťastnými událostmi“ chtěl skoncovat.

Madoff založil v roce 1960 investiční fond Bernard L. Madoff Investements Securities, ale zároveň pracoval i pro další fondy.

Podle tamních úřadů se investor pochlubil nejméně třem zaměstnancům, že fond s pětadvaceti klienty a více než 17 miliardami dolarů, které zde měl management, byl podvod. Ztráta se blíží 50 miliardám dolarů.

„Tvrdil, že skončil a že nemá absolutně nic. Všechno to byla obrovská lež. V podstatě šlo o Ponziho schéma,“ stojí v trestním oznámení.

Ponziho schéma:
Výraz vznikl podle Charlese Ponziho. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři. Přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí.

Madoffova kauce byla stanovena na deset miliónů dolarů (asi 195 miliónů korun). Žalobci tvrdí, že mu hrozí až dvacet let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám