Hlavní obsah

Vánoční recepty: netradiční vánoční menu

Právo, Studio GA

Ke svátečně prostřenému stolu si můžeme dopřát netradiční vánoční menu. Hospodyňkám nabízíme recepty na kaštanovou polévku, borové šišky a návod na přípravu filé z candáta. Jako zákusek se hodí například ježci s makovou nebo jablečnou náplní. Recepty připravilo Studio GA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kaštanová polévka ozvláštní tradiční vánoční menu.

Článek
Kaštanová polévka
300 g jedlých kaštanů, 1 l vývaru (může být i z kostky), polovina bulvy celeru, 2 petržele, 1 cibule, 150 g zakysané smetany, 50 g másla, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, zelená petrželka.
Koupíme upečené kaštany (např. na vánočním trhu) nebo syrové nařízneme ostrým nožem a upečeme ve speciální pánvi nebo v troubě. Oloupeme je a čtyři odložíme stranou, ostatní nahrubo nasekáme. Celer a petržel očistíme, česnek a cibuli oloupeme, vše drobně nakrájíme a společně s kaštany na rozehřátém másle osmahneme (lžičku másla si dáme stranou). Zalijeme vývarem, povaříme až je zelenina měkká, pak polévku rozmixujeme na hladký krém, podle chuti osolíme a opepříme. Čtyři kaštany nakrájíme na plátky a osmahneme je na odložené lžičce másla. Hotovou polévku zjemníme smetanou a ozdobíme opečenými plátky kaštanů a zelenou petrželkou.
Borové šišky
3 vejce, 150 g cukru, 1 hrnek hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g škrobové moučky, asi 3 lžíce vody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, tuk na plech, mandlové plátky, čokoláda nebo poleva na ozdobu. Krém: 250 g másla, 75 g cukru, 1/2 l mléka, 1 balíček čokoládového pudinkového prášku, 1 lžíce kakaa.
Vejce ušleháme za postupného přidávání horké vody s cukry. Do vaječné pěny po částech přidáme prosátou mouku se škrobem a kypřicím práškem a vypracujeme těsto. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečicí papír na plechu, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Upečený piškot překlopíme po upečení na vál, stáhneme papír a necháme vychladnout. Plát rozkrojíme na tři díly, dva potřeme krémem, položíme na sebe a třetím zakryjeme. Ostrým nožem vykrájíme tvary šišek, potřeme je po stranách a navrch krémem, strany obalíme v mandlových lupíncích a na povrchu mandle vyskládáme. Z čokolády nebo polevy ostrým nožem nakrájíme „jehličí“ a na talířcích šišky dozdobíme.
Filé z candáta s opečenými bramborami
4 porce filetů z candáta, 1 lžička sladké papriky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 citrón, sůl, mletý pepř.
Filety z candáta opláchneme a osušíme. Osolíme je a opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a vložíme porce vnější stranou, po 3 až 4 minutách opatrně porce otočíme a dopečeme.Candáta podáváme na nahřátých talířích, obložené plátky citrónu. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory. Opečené brambory: 1 kg předem uvařených brambor, sůl, lžíce másla, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na dílky. Na rozehřátém másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli a anglickou slaninu, přidáme dílky brambor a za stálého obracení je opékáme dočervena, podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Ježci
500 g polohrubé mouky, 250 g hery, 1 dl mléka, 50 g cukru, 40 g droždí, špetka soli, mouka na vál, moučkový cukr na posypání, čokoládová poleva.
Makován náplň: 300 g mletého máku, 4 dl mléka, 100 g cukru, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu. Mák vaříme s mlékem asi 15 minut, osladíme a ochutíme.
Jablečná náplň: 1 kg jablek, 200 g cukru, lžíce jablečného octa. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na kousky. V rendlíku je s octem a cukrem rozvaříme a často mícháme do zhoustnutí tak, že se za vařečkou tvoří brázda.
Z droždí, cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme prosátou mouku, rozpuštěnou heru a sůl a vypracujeme těsto. Utvoříme kouli a ponoříme ji do studené vody na několik hodin. Když těsto vyplave, osušíme je, rozválíme na plát a vykrájíme kolečka, naplníme náplní, zabalíme, vytvarujeme tělíčka a nůžkami nastříháme bodlinky. Ve vyhřáté troubě ježky upečeme dozlatova. Očka naznačíme čokoládovou polevou a ježky pocukrujeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční cukroví - staročeské zázvorky

Zázvorky patří mezi tradiční cukroví, které zdobilo vánoční stůl již našich prababiček. Pro některé lidi je toto křehoučké a tolik voňavé cukroví symbolem...

Vánoční recepty - šlehačková vánočka

Vánočka či pletenice, pletanka, štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík je velmi oblíbenou pochoutkou již od 16. století,...

Výběr článků

Načítám