Hlavní obsah

Choleru v Zimbabwe se nedaří zastavit, nakažených je přes 15 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Epidemii cholery v Zimbabwe se nedaří zvládnout. Podle středečních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) nemoci již podlehlo 775 životů. Počet nakažených stoupl na 15 572. Zimbabwský ministr informací přitom ještě v úterý tvrdil, že nemoc je pod kontrolou, a odsoudil mezinárodní kritiku volající po odstoupení zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Pacienti s cholerou

Článek

Nové údaje Světové zdravotnické organice vyvrátily tvrzení zimbabwské vlády, že epidemie je pod kontrolou. Počet mrtvých se od minulého týdne zvýšil o více než 200, nakažených je už 15 572. Organizace varuje, že by cholerou mohlo onemocnět až 60 000 lidí.

„Epidemie se jasně šíří,“ uvedl doktor Eric Laroche z WHO. „Zuřit bude ještě několik měsíců.“ Dodal, že čísla narůstají také kvůli váznoucím a opožděným informacím.

Vláda tvrdila, že je nemoc pod kontrolou

Zimbabwský ministr informací Sikhanyiso Ndlovu přitom v úterý hlasitě prohlašoval, že epidemie cholery je pod kontrolou. "Máme dostatek chemických prostředků na vyčištění vody. Nemám žádná vlídná slova pro hlavy států, které se vyjádřily proti Zimbabwe. Doufám, že to bylo naposledy, kdy si na Zimbabwe otevřely svá špinavá ústa."

V zemi je nedostatek nejen pitné vody, ale také léků. Kolabuje celý zdravotnický systém kvůli nedostatku financí vyvolanému astronomickou inflací ve výši 231 miliónů procent. 

Laroche zdůraznil, že boj s nemocí komplikuje právě zhroucení zdravotního systému v zemi, který potřebuje být obnoven. Mezinárodní výbor červeného kříže se snaží s chorobou bojovat také. Do země vyslal specialisty na infekční nemoci, odborníky na sanitaci a hygieniky, stejně jako 13 tun zdravotnické pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám