Hlavní obsah

Autoprůmysl v Česku čeká masivní propouštění

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Jako mohutné tsunami zasáhly světové automobilky nízké prodeje vozů. Výjimkou v tomto ohledu není ani Česko. Sdružení automobilového průmyslu (SAP) odhaduje, že během následujícího půl roku přijde o práci více než 13 500 lidí, z toho 6 400 kmenových pracovníků.

Foto: Henry Romeo , Reuters

Článek

Nezaměstnaných v tuzemském autoprůmyslu podle průběžných odhadů rychle přibývá. SAP totiž před několika týdny odhadovalo propouštění na deset tisíc lidí.

Společnosti totiž musí kvůli vysokým propadům v prodeji o jejich vozy sáhnout ke snižování nákladů, tedy k pozastavení výroby a propouštění. Přitom ještě před vypuknutím krize na konci léta firmy počítaly s rostoucí výrobou.

Počet v tuzemsku vyrobených aut se letos bude podle prezidenta sdružení Martina Jahna pohybovat kolem jednoho miliónu vozů, v příštím roce díky náběhu výroby v továrně Hyundai vzroste produkce nad jeden milión aut. "Nelze očekávat takové nárůsty jako v předchozích letech," řekl ČTK.

Propouštějí úplně všichni

Odstávky a propuštění se nevyhnulo všem předním výrobcům v odvětví. Například mladoboleslavská Škoda Auta měla již v předešlých týdnech několik odstávek, během kterých přišla o několik tisíc vozů. Navíc její zaměstnanci si prodlouží vánoční svátky o několik dní. Továrna se rozjede až 11. ledna.

Mezi dalšími, které zasáhla krize, je i kopřivnická Tatra. Ta totiž až do konce prvního čtvrtletí příštího roku plánuje pravidelné odstávky vždy poslední týden v měsíci. Automobilka Avia bude stát dokonce měsíc a půl v kuse. Navíc v obou podnicích přijdou o práci celkem stovky lidí.

Omezování výroby dopadá i na společnosti závislé na automobilkách. Například v úterý oznámila společnost Weisser, že uzavře svoji pobočku ve Znojmě a propustí všech 77 pracovníků. Německý výrobce plastových dílů pro automobily nemá kvůli globální hospodářské krizi zakázky.

Americkým automobilkám hrozí kolaps

S největšími problémy se potýká trojlístek amerických společností General Motors, Ford a Chrysler. Ty dokonce musely požádat o pomoc ve výši několika desítek miliard dolarů. Jinak prý firmám hrozí kolaps.

Doslova zoufalá automobilka GM v pondělí zveřejnila upřímné přiznání, že zklamala a zradila lidi, kteří si koupili její výrobky. Kvalita aut je prý "pod úrovní" a design ošuntělý.

Bílý dům v noci na středu prosby vyslyšel a dohodl se s demokratickými kongresmany na pomoci ve výši 15 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám