Hlavní obsah

VIDEO: Mladého Řeka zabila odražená kulka

ATÉNY
Aktualizováno

Pitva prokázala, že kulka, která zabila v sobotu 15letého Řeka, byla odražená. Potvrdilo se tak tvrzení policie. Alexandros Grigoropoulos byl postřelen, když se pokoušel hodit na policejní auto molotovův koktejl. Od jeho smrti řeckými městy zmítá vlna násilí a protestů proti současné vládě. Noc na středu byla klidnější, ale během dne se konala generální stávka spojená s demonstrací. Při ní propukly další střety s policií.

Noční Řecko: Omezené srážky a zatýkáníVideo: ČTK

 
Článek

Že mladého Řeka zasáhla odražená kulka, uvedly soudní zdroje s odvoláním na výsledky pitvy.

Další podrobnosti o sobotní tragédii uvedla CNN. Podle policie byl Alexandros Grigoropoulos ve skupině šesti mladíků, kteří házeli na policejní auto kamení. Zasažen kulkou byl, když se pokoušel hodit na auto molotovův koktejl, tvrdí policie.

Police od počátku uváděla, že kulka jej zasáhla náhodou, i když svědci tvrdili, že policista střílel přímo na něj. Pitva potvrdila slova policistů. V souvislosti s případem jsou vyšetřováni dva.

Řecko stávkovalo

Sobotní smrt mladíka vyvolala v zemi protesty. Demonstranti zapalovali auta a rabovali obchody. Zemi ve středu navíc ochromila plánovaná generální stávka. Z aténského letiště se nelétalo a ve většině měst nefungovala ani veřejná doprava. Nevypluly ani trajekty, zavřeny byly banky i úřady. V hlavním městě byly zavřené také obchody, ovšem i ze strachu z dalšího násilí. Ke stávkujícím  dělníkům se přidali i učitelé, novináři, bankovní úředníci a pracovníci veřejného sektoru.

"Stávky se účastní všichni, země se zastavila," tvrdil Stathis Anestis, mluvčí odborové federace zaměstnanců soukromého sektoru.

Odbory protestovali proti ekonomické a sociální politice vlády, požadují zvýšení výdajů na sociální potřeby, i vyšší penze a mzdy.

Střety před parlamentem

Před parlamentem se sešlo asi 5000 lidí, především dělníků, kteří vykřikovali protivládní hesla. Ke stávkujícím se připojily i skupiny mladých lidí, kteří se od soboty střetávají s policií kvůli tomu, že policejní kulka zabila v sobotu 15letého Alexandra Grigoropoulose.

Stávka a masový mítink v Aténách se konaly navzdory výzvě premiéra Costase Karamalise, aby demonstrace byla odvolána. To obě největší řecké odborové organizace GSEE a ADEDY odmítly s tím, že akce byla plánována dávno před sobotní tragédií. Pouze přesunuly místo konání demonstrace z centra Atén před parlament, kde ještě v úterý probíhaly tvrdé střety mezi demonstranty a policejními těžkooděnci. Obě centrály sdružují 2,5 miliónu dělníků.

Zemí zmítají bouře

Od soboty zažívá Řecko nebývale silnou vlnu násilí, zřejmě nejhorší od roku 1974.  Škody zatím nebyly vyčísleny, ale budou značné. Odhadují se na několik desítek miliónů eur. Vypáleno bylo několik desítek poboček bank a obchodů. Podle zpravodaje CNN shořelo také několik set automobilů a v centru Atén jsou zničeny i všechny autobusové zastávky a spálena byla většina popelnic a odpadkových košů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám