Hlavní obsah

Útočníci v Bombaji byli z Pákistánu, Indie zveřejnila jejich podobu

Novinky, BBC,
BOMBAJ

Indičtí vyšetřovatelé ve čtvrtek zveřejnili jména devíti teroristů, kteří útočili v Bombaji. U osmi zveřejnili i jejich podobu, u devátého nebylo možné použít ani snímek mrtvého těla, protože oheň je změnil k nepoznání. Všichni podle Indů pocházejí z Pákistánu a někteří byli napojeni na pákistánské radikální muslimské organizace.

Foto: Abu Arqam Naqash , Reuters

Zakí Rahmán Lakhvi akci v Bombaji naplánoval a řídil.

Článek

Bombajský policejní šéf Rakeš Maria ukázal fotografie osmi útočníků, buď z jejich identifikačních průkazů nebo pořízené po smrti. Sdělil, že všichni pocházejí z Pákistánu, ovšem bez důkazů.

Podle něj skupinu vedl 25letý Ismal Chán, pocházejí z pákistánské Severozápadní provincie. Tu nemá islámábádská vláda pod kontrolou, ovládají ji místní kmeny podporující afghánský Tálibán. Podle vyšetřovatele měli útočníci mezi 20 a 28 lety, nejmladší pocházel z provincie Pandžáb. Tři byli z města Multán.

Jediný přeživší Amír Kasab byl podle vyšetřovatele indoktrinován militantní ideologií radikální skupiny Laškare tajjaba a vycvičen v jejím táboře.

V kašmírském táboře používaném Laškare tajjaba podnikly v pondělí razii pákistánské ozbrojené síly. Zadržely šestnáct radikálů. Je mezi nimi jeden z velitelů Laškare tajjaba Zakí Ramán Lakhví, který podle výpovědi zadrženého Kasaba akci zorganizoval a řídil.

Zadržen však byl i Masúd Azhar, který založil další radikální organizaci Jajš Mohammed. Uvedl to pákistánský ministr obrany Ahmad Muktár.

Zapečetěno bylo i několik kanceláří charitativní organizace Džamát Dava. Ta provozovala kašmáírský tábor a kryla i další aktivity Laškare tajjaba.

Masúd Azhar je jedním z teroristů, po kterém Indie nejvíce pase. Jeho skupina spolu s Laškare tajjaba podnikla v roce 2001 útok na indický parlament. Podle oborníků ale tento muž, který byl opakovaně zadržen, už nemá vliv na působení radikální organizace. Laškare tajjaba byla po útoku na indický parlament zakázána, ale Pákistán nikdy neuzavřel jeho tábory. Organizace byla napojena na pákistánskou tajnou službu ISI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám