Hlavní obsah

Pákistán nevydá Indii podezřelé z útoků v Bombaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MULTÁN
Aktualizováno

Pákistán nevydá Indii osoby, které byly zadrženy v souvislosti s vyšetřováním série teroristických útoků v indické Bombaji. Hodlá je soudit sám.

Článek

„Zatčení se dějí v rámci našeho vlastního vyšetřování. I když se u kohokoliv podezření potvrdí, do Indie vydán nebude. Proti zatčeným budeme postupovat podle pákistánských zákonů,“ řekl pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší, kterého citovala britská stanice SkyNews.

Indie požádala Pákistán o vydání dvaceti osob podezřelých z terorismu.

Pákistán se chce se zločinci vypořádat sám

Pákistánský prezident Asíf Ali Zardárí postoj Islámabádu obhajoval, uvedla CNN. Především zdůraznil, že akce proti základně militantní organizace Laškare tajjaba ukazuje, že Pákistán bojuje s teroristy. "Jak demonstruje nedělní razie, jejímž výsledkem bylo zatčení militantů, Pákistán bude podnikat akce proti organizacím tohoto typu na svém teritoriu a zacházet s nimi jako se zločinci, teroristy a vrahy," napsal Zardárí. Zdůraznil, že tito teroristé nejsou nijak napojeni na pákistánskou vládu. Indie tvrdí, že mají vazby na pákistánskou tajnou službu ISI, která Laškare tajjaba i podle amerických zdrojů podporovala.

Pákistánské bezpečnostní síly podnikly v noci na pondělí akci proti táboru zakázané muslimské militantní organizace Laškare tajjaba v pákistánské části Kašmíru. Zadržely 15 lidí včetně údajného strůjce masakru v Bombaji Zakího Rahmána Lakhvího. Toho označil za autora plánu akce Indy zadržený atentátník při výslechu. Podle Indů právě on a Jusúf Muzammill dávali po telefonu příkazy skupině teroristů, která obsadila indické hotely a další místa.

"Bombajské atentáty nezasáhly jen Indii, ale také novou pákistánskou demokratickou vládu a mírový proces s Indií, který jsme iniciovali," zdůraznil pákistánský prezident a naznačil, že jsou v Pákistánu síly, který si takový vývoj nepřejí.

Třídenní řádění teroristů v Bombaji si koncem listopadu vyžádalo přes 170 mrtvých, včetně dvacítky cizinců. Nejvíce obětí pocházelo z luxusních hotelů Oberoi a Tádž Mahál. Ten v úterý znovu postihl požár. Oběti si nevyžádal a hasiči ho brzy dostali pod kontrolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Teroristé v Bombaji své oběti krutě mučili

Teroristé, kteří minulý týden zabili v indické Bombaji přes 170 lidí, podstoupili několikaměsíční výcvik v Pákistánu, oznámily indické úřady. Před tím,...

Výběr článků

Načítám